Så försöker skolan stoppa kränkande språkbruk

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om skolelever som kränker varandra med ord har blossat upp igen. I Morgonstudion diskuterades vad som kan göras för att få stopp på det grova språkbruket.

– På ett föräldramöte läste jag upp vad eleverna skrivit till varandra. Det var otroligt jobbigt, berättar läraren Maria Ohlin.

Se mer i videon ovan

Maria Ohlin, lärare på Bergaskolan i Upplands Bro, berättar om hur hon för några år sedan fick nog av att höra mellanstadiebarnen kalla varandra för diverse kränkande tillmälen så fort de befann sig utanför klassrummet.

– Jag kallade till ett obligatoriskt föräldramöte där jag visade och läste upp vad eleverna skrivit och sagt till varandra på sociala medier. Det var otroligt jobbigt med ord som ”fucking hora” , ”knulla din mamma”, ”jävla svartskalle”. Efter ett tag så brast det och jag började gråta.

Även elever och vårdnadshavare grät, men enligt Maria Ohlin blev mötet ett bra avstamp att tillsammans jobba vidare från.

Nolltolerans

Anna Hoffsten, rektor på Bredängsskolan i Stockholm håller med. Hon menar att svordomar inte är det stora problemet utan könsord och kränkande tillmälen.

– Vi har inlett ett projekt för gott språkbruk som alla på skolan jobbar med oavsett ålder. Det handlar om att säga ifrån direkt när någon använder olämpligt språk och att personalen hela tiden backar upp varandra. Och när situationen lugnat ned sig går vi igenom vad de här orden står för och varför man inte ska använda dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.