En delad bild med två sektioner: till vänster visas en röd korg med tre mogna bananer, och till höger hålls en hand som räcker fram en bunt sedlar i olika valörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så klarar du årets fattigaste månad. Privatekonom Américo Fernández ger sina bästa tips. Foto: SVT Arkiv

Så hanterar du ekonomiskt tuffa januari

Uppdaterad
Publicerad

Jul- och nyårshelgerna är över, och för många väntar en tuff ekonomisk start på det nya året. Men det går att minska på utgifterna – och få pengarna att räcka lite längre.

Det nya året innebär ofta något av en nystart. Samtidigt kallas januari inte utan anledning för årets fattigaste månad, där väntan på nästa lön eller annan ersättning är längre än vanligt.

Ledstjärnan i dessa tider bör, enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández, vara ”många bäckar små”; att vända på varje krona för att hitta det privatekonomiska utrymmet.

Och det finns flera saker man kan göra.

– Det kritiska för de allra flesta är att ha ett allmänt köpstopp, och då tänker jag inte bara på garderoben utan alltifrån inredning till mat och så vidare, säger Fernández till SVT Nyheter.

Där får han medhåll av Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

– Den där latten på väg till jobbet, eller de där andra småköpen som man tror inte kostar så mycket, blir lätt en stor summa när man adderar ihop dem, säger Arques till nyhetsbyrån TT.

Ta av sparandet – och undvik lån

Båda påminner om vardagsspararens bästa vän: matlådan.

– Här kan många hushåll faktiskt spara tusenlappar i månaden, säger Américo Fernández.

Det finns heller ingen bättre tid att rensa garderober och förråd och sälja saker på andrahandsmarknaden.

Och behövs det är det nu som sparpengarna ska användas.

– Man ska inte vara rädd, speciellt under januari, att ta av sparandet. En viktig sak att ha med sig är att försöka göra så att tuffa januari inte präglar hela det privatekonomiska året, säger Fernández.

Därför bör man helst låta bli kreditkortet och undvika dyra konsumtionslån. Det riskerar att spilla över på hela året i form av höga räntebetalningar.

Bättre tider väntar

Sparekonomen har också ett medskick för 2025: mycket blir bättre.

– Lönerna stiger samtidigt som inflationen hålls ganska låg. Det betyder att du kan köpa mer för din lön varje månad. Skattesänkningar har trätt i kraft första januari, och det kommer att ge lite mer pengar i plånboken, säger Américo Fernández.

Räntesänkningar väntas även under våren. Riksbankens prognos är endast en sänkning framöver – till 2,25 procent – medan flera storbanker tror att styrräntan kommer att ligga på 1,75 procent till sommaren.

Är man arbetslös eller sjukskriven och har svårt att betala av på bostadslånet är det möjligt att söka om amorteringsanstånd.

Konsumentskyddsekonomen ger tips för ett smartare sparande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka kring buffert? Och vad ska man undvika ekonomiskt? Hör konsumentskyddsekonomen Moa Langemarks tips för ett smartare sparande. Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.