Så här gjorde vi valkompassen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 5 000 riksdagskandidater har fått möjligheten att ta ställning till 45 politiska förslag. Här kan du läsa om hur vi gjort för att kunna matcha deras svar mot dina åsikter. Du kan också få svar på de vanligaste frågorna om valkompassen.

Vad är kompassen?

Kompassen är ett valtest där du som besökare kan jämföra dina politiska åsikter med partiernas i 45 olika frågor. Syftet med valkompassen är att på ett seriöst men ändå underhållande sätt hjälpa svenska väljare att orientera sig i aktuella politiska frågor samt att få dem att lära sig mer om var partierna och kandidaterna står i förhållande till deras egna åsikter.

Vi har gett mer än 5.000 riksdagskandidater från de 8 riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ och Piratpartiet möjlighet att svara på vår enkät med valkompassfrågor och presentera sig själva.

Hur har kompassfrågorna tagits fram?

De 45 politiska förslag som finns i kompassen har tagits fram av statsvetaren Tommy Möller och författaren/journalisten Christer Isaksson in nära samarbete med SVT och Sveriges Radio (som även publicerar partikompassen hos sig). Frågorna är framtagna för att vara aktuella, partiskiljande och lätta att ta ställning till för såväl de som gör valkompassen som för kandidaterna som ska svara på frågorna. Vi har också eftersträvat att få en bra balans mellan positiva och negativa frågor för olika politiska alternativ.

De inledande nio frågorna är av mer ideologisk karaktär. Dessa är tagna från eller inspirerade av SOM-institiutets årliga undersökning där liknande frågor brukar ställas.

För att lättare veta vilka frågor som funkar bra och mindre bra har vi gjort såväl paneltester som användartester på kompassförslagen. Av de ca 80 frågor vi jobbat med totalt så testade vi ca 60 st på en undersökningspanel med hjälp av Opinionslaboratoriet (LORE) vid Göteborgs universitet. Gallring av frågorna gjordes därefter baserade på såväl resultaten från paneltesterna som efter vanliga användartester. Några frågor plockades också bort, lades till eller skrevs om baserade på att vi eftersträvar en politisk jämvikt. Till slut hamnade vi på de 45 frågor som nu är kvar i den slutgiltiga kompassen.

Hur räknas matchningen mellan mig och kandidaterna ut?

Vid beräkningen av matchningsprocent räknas såväl svarsalternativ samt om du angett frågan som ”extra viktig” eller inte in i beräkningen. Om både besökare och kandidat angett frågan som ”extra viktig” får den frågan större inverkan än övriga frågor på slutresultatet. Vid olika ståndpunkter i frågan distanseras ni mer, vid samma åsikt i frågan kommer ni hamna närmare varandra jämfört med om ni inte angett frågan som extra viktig. Rent teoretiskt går det att få såväl 100% som 0% för samtliga partier och kandidater som du jämför dig med.

Här kan du läsa ett mer utförligt blogginlägg som beskriver hur kompassfrågorna tagits fram och hur matchningsprocenten räknas ut.

Vilka partier matchas jag mot och vad baseras de på?

Partimatchningen för de åtta riksdagspartierna samt Piratpartiet och Feministiskt initiativ baseras på hur deras kandidater svarat på frågorna i enkäten inför riksdagsvalet. Extra stor vikt i matchningen har vägts in för hur ledande partiföreträdare i partierna svarat. Vi har framförallt kollat på partiledare, partisekreterare och gruppledare i riksdagen.

Dessa tio partier sitter i riksdagen eller europaparlamentet eller har nyligen suttit där. Samtliga partier fick över 2% av rösterna i EU-parlamentsvalet i maj 2014. Därför har vi valt att erbjuda matchning mot alla dessa partier precis på samma sätt som i Valpejl 2010 och inför EU-valet 2014 (då även Junilistan fanns med i partimatchningen).

Kan jag lita på resultatet?

Resultat du får visar hur väl dina egna åsikter gällande kompassens 45 frågor stämmer överens med den genomsnittlige riksdagskandidaten för de olika partierna, med särskild tonvikt vid på de ledande företrädarna i partiet. Detta innebär dock inte att man ska se resultatet som en direkt uppmaning att gå och rösta på just det parti eller den kandidat som får högst matchprocent.

Det är många faktorer som spelar roll i vilket partival man gör som inte täcks in av en valkompass: vilka grundsympatier man har, vad man av tradition har röstat på tidigare, om man tycker att partiet och dess företrädare har gjort ett bra jobb, om man har förtroende för partiledaren etc. Resultat av valkompassen ska därför bara ses som en av många komponenter i det som sedan faller avgörandet vilket parti man väljer.

Hur har ni valt ut de olika ämnesområdena?

De ideologiska frågorna har vi valt för att få en bättre bredd och även lyfta in andra aspekter än de rena sakfrågorna. Vad det gäller de sex övriga ämnesområdena så är det de som i flera opinionsundersökningar är de som svenska väljarna tycker är de viktigaste i valet (se bl a Novus om viktigaste politiska frågan, juni 2014, Ipsos februari 2014). Det är även dessa områden som SVT jobbat med i vårens stora valsatsningen #dinröst.

Vad kan man hitta för offentlig information kopplad till kandidaterna?

På denna sajt har vi förutom politikernas egna svar sammanställt offentliga datauppgifter för riksdagskandidaterna. Du hittar information från Valmyndigheten om namn, ålder, parti, vilka riksdagsvalkretsar de ställer upp  i valet 2014. Dessutom finns det inkomstuppgifter hämtade från Infotorg samt uppgifter om näringslivsengagemang från Bolagsverket.

Kan jag som kandidat ändra eller ta bort uppgifterna om inkomst eller bolagsengagemang?Information om inkomst och bolagsengagemang har publicerats på samtliga kandidater i tjänsten. Då dessa uppgifter är allmänna handlingar som finns tillgängliga för alla, har vi valt att publicera dessa uppgifter för samtliga riksdagskandidater. Det är endast när vi av någon anledning inte kunnat hämta denna in denna data som dessa uppgifter saknas. Vi kan därför inte tillgodose önskemål om att ta bort uppgifterna eller på något sätt ändra eller komplettera dessa uppgifter. Det är endast ifall de uppgifter som vi fått in från våra källor visar sig vara felaktiga som vi ändrar dessa.

Hur hanterar ni integritetsaspekten?

Vi använder oss av en s k sessions-cookie för att temporärt spara dina resultat under tiden du gör valkompassen och när du efteråt går in och tittar på kandidatsidorna. Denna cookie försvinner sedan när du stänger ner din webbläsare. Men resultatsidan sparas även i din egen webbhistorik. Så vill du vara  säker på att ingen ska få reda på ditt resultat skall du först rensa din webbhistorik och sedan stänga av din webbläsare innan du lämnar din dator, skärmplatta eller mobil. SVT sparar ingen persondata kopplad till hur enskilda besökare svarat på de olika frågor i kompassen.

Vi har jobbat med kompassen

SVT Pejl

Kristofer Sjöholm, projektledare

Helena Bengtsson, databasredaktör

Hedvig Eriksson, datajournalist

Linnea Heppling, datajournalist

Viktor Johansson, praktikant

Utvecklingsteam

Rickard Andersson, systemutvecklare

Mattias Karlsson, gränsnittsutvecklare

Fredrik Stålnacke, systemutvecklare

Sofia Persson, interaktionsdesigner

Annika Hövik, formgivning

Gunnar R Johansson, konceptutvecklare

Ivana Lukes, testare

Clara Attermo, gränssnittsutvecklare

Framtagning av frågor och texter

Tommy Möller, författare och statsvetare Stockholms Universitet

Christer Isaksson, journalist och författare

Statistiska paneltester av kompassfrågor

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare Göteborgs Universitet

Johan Martinsson, statsvetare Göteborgs universitet/LORE

Per Oleskog Tryggvason, statsvetare Göteborgs universitet

Valledning SVT

Åsa Edlund Jönsson, projektledare Val 2014

Eva Landahl, ansvarig utgivare och programchef för Val 2014 (eva.landahl@svt.se)

Kontakt

valpejl@svt.se

@svtpejl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.