• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sommarens bränder och torka tar plats i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

I våras trodde få bedömare att klimat- och miljöfrågorna skulle ta plats i valrörelsen. Men så kom den extrema sommaren och såväl på riksplanet som i kommunerna tvingas politiker nu bemöta väljarnas oro.

– Det märks tydligt på partiernas försök att profilera sig på klimat- och miljöfrågor och vi vet historiskt att enstaka händelser kan påverka ett valresultat, säger Roger Hildingsson, statsvetare vid Lunds universitet med fokus på miljöpolitik.

Roger Hildingsson, statsvetare vid Lunds universitet Foto: SVT

Opinionsmätningar visar att framförallt Miljöpartiet och Centerpartiet har vunnit på miljödebattens intåg. Sverigedemokraterna däremot, bedöms ha svårare att hävda sig.

– Deras lite klimatskeptiska hållning appellerar till deras kärnväljare, men de marginalväljare som partiet gärna vill attrahera, riskerar man att stöta bort, säger Roger Hildingsson.

Vill visa upp sig lokalt

På lokalplanet vill partierna också visa upp en trovärdig miljöpolitik. Till exempel i Ystad, där hamnutbyggnaden, stranderosionen och jordbrukslandskapet är aktuella miljöfrågor.

– Vi vill till exempel ha en ny reningsteknik för avloppsvattnet, så att vi kan sortera bort mikroplaster och antibiotika, säger Eva Bramsvik Håkansson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Eva Bramsvik Håkansson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: SVT

”Man väljer enkla lösningar”

Men miljön är ingen större tvistefråga i kommunen. Klimatsmarta och närodlade livsmedel, krav på statliga medel till stranderosionen och en hållbar utbyggnad av hamnen ställer sig alla bakom. Men Miljöpartiets nya toppkandidat, Malin Nilsson, menar att det mest rör sig om läpparnas bekännelse.

– När man talar om det är man överens, men när besluten ska tas väljer man de enkla lösningarna, säger hon.

Malin Nilsson (MP) Foto: SVT

Sverigedemokraterna, Ystads tredje största parti, företräds bland annat av lantbrukaren Jan-Åke Isaksson. Han vill ha ett levande lantbruk och närodlade livsmedel i kommunens verksamheter, men tycker inte att man ska dra för stora växlar på den gångna sommaren.

– Det är ju inte enbart vad människor ställer till med, även om vi är en bov i dramat, men klimatet går ju också i cykler. Att titta på ett enskilt år, nej det blir för häftigt, säger kommunstyrelseledamoten Jan-Åke Isaksson (SD).

Jan-Åke Isaksson (SD). Foto: SVT

”Kan få betydelse på marginalen”

Frågan är hur stor betydelse miljöfrågan får när folk väl går till vallokalerna.

– I kommunalvalen brukar det vara andra frågor som avgör, men finns det ett aktuellt ämne med miljöbäring, så kan det få betydelse på marginalen, säger Roger Hildingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet