Ett barn hänger en julkula på en gran i en mörk, stämningsfull miljö på vänstra sidan. På högra sidan sitter en person i en svart blus och ser mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bemöter du barn och unga som mår dåligt under helgerna – hör kuratorns bästa råd. Foto: Storyblocks & Filip Brusman

Så kan du hjälpa barn som mår dåligt i jul – kuratorns bästa råd

Publicerad

Oro, ensamhet, ekonomisk stress eller föräldrar som dricker för mycket.

Julen kan vara en jobbig tid för många barn och under förra årets jullov hörde fler än någonsin av sig till Bris.

– Man är mycket med sin familj och är det där det är krångligt så handlar oron ofta om det, säger kuratorn Anneli Öhrling.

Julen ses ofta som barnens högtid, men samtidigt innebär lovet en paus i fritidsaktiviteter och andra rutiner vilket kan göra situationen värre för barn som redan har det tufft.

Under förra jullovet hörde fler barn än någonsin innan av sig till Bris, Barnens rätt i samhället. Totalt tog man emot över 2600 samtal mellan den 21 december 2023 och 6 januari 2024, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

– Julafton är på ett sätt som vilken dag som helst, vi jobbar hela dygnet. Men vi vet att många barn har en oro kring jul och då känns det extra viktigt att finnas där när andra ställen har stängt. Att barn vänder sig till oss på julen är också hoppfullt, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris

Oron och familjeproblem

Hon menar att ämnena som barn hör av sig om till viss del skiljer sig åt vid jul. Då handlar samtalen ofta om en oro för bråk hemma, att vuxna dricker för mycket, att en förälder ska fira jul ensam eller om ekonomiska problem som barn vill prata om.

– Man är mycket med sin familj och är det där det är krångligt så handlar oron ofta om det, säger Anneli Öhrling.

Till Bris kan barn och ungdomar höra av sig helt anonymt. Det viktigaste i bemötandet är att lyssna och låta den som hör av sig sätta ord på sina känslor, menar hon. Organisationen hjälper även till att informera om barns rättigheter och ge vägledning om hur man kan kontakta exempelvis socialtjänsten.

– Först lyssnar vi, sedan pratar vi lite om hur de har det, sedan kan man resonera om vad man kan ha för strategier om man känner sig ensam på jul, om det är bråkigt hemma, eller om någon vuxen dricker för mycket. Vad kan man göra och vad har man rätt att få för hjälp, säger Anneli Öhrling.

Lyssna och bygg relation

För vuxna är det viktigt att försöka bygga en relation med barn och unga runt omkring sig, för att lättare kunna fånga upp de som mår dåligt, menar hon.

– Saker som vi tycker är små, som att skjutsa eller bjuda på middag, kan spela stor roll för ett barn. När man bygger goda relationer ger det bättre förutsättningar att våga berätta hur man har det eller ta hjälp när det är svårt, säger Anneli Öhrling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.