Sparexperten: Så klarar du årets fattigaste dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 24 januari, brukar kallas för årets fattigaste dag och för många känns det nog som att det var extra lång tid sedan lönen kom.

För att undvika att det här ska hända år efter år finns det en del tips att ta till. Ett är att se över sina köp.

– Saker som inte tillför en hög grad av lycka ska man nog fundera över om man ska fortsätta köpa, säger sparexperten Günter Mårder i SVT:s Morgonstudion.

Det finns flera knep för att få slantarna att räcka längre, inte bara under fattigmånaden januari, utan året om, det menar Günter Mårder, VD på Företagarna och expert på att spara.

Ett sätt är exempelvis att i högre rad använda den mat vi köper.

– Upp till en tredjedel av den mat vi bär hem slängs. Det är en otroligt onödig kostnad, tänk vad mycket roligt man skulle kunna göra istället, säger Günter Mårder.

Att stirra sig blind på ett bäst före-datum och låta det styra om en vara är oätbar eller inte, bör man kanske omvärdera. Ofta kan den vara helt okej och går utmärkt att använda. Vi måste bara lära oss bygga upp ett självförtroende och en metodik för att faktiskt kunna undersöka själv, och våga testa att smaka och känna efter, menar Günter Mårder.

– Vi tittar på ett bäst före-datum och tror att det är någon form av lag. Det är verkligen få saker som man ska vara helig kring när det gäller bäst föredatum, säger han.

Kolla de fasta kostnaderna

Men det finns även andra knep att ta till för att få koll på slantarna och börja se över sin privatekonomi.

– Man måste vara om sig och kring sig när det gäller först och främst stora kostnader. Till exempel bolån, försäkringar, allt du har på abonnemang och se om man kan få bättre priser och om det går att förhandla. Sen kan man gå in på finliret och titta på vardagen: vad händer i min konsumtion?

Se över kortköpen

Ett tips som kan vara jobbigt, men som kan vara desto mer effektivt och tankeväckande, är att helt enkelt att gå igenom varje köp man gör under en månad och värdera dem.

– Ta ett kontoutdrag från en månad och fyll i vad det är du har köpt på varje rad i utdraget och försök sätt ett betyg utifrån nödvändighet och lycka.

 – Nödvändiga inköp ska vi såklart göra, men saker som inte är nödvändiga och saker som inte tillför en hög grad av lycka – det ska man nog fundera över om vi ska fortsätta med, säger Günter Mårder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.