• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vi har svenska skolungdomar att tacka för alla hjärtans dags genomslag i landet. Foto: TT

Så kom alla hjärtans dag till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag firas alla hjärtans dag. En högtid som fått symbolisera den kommersiella världens påverkan på traditioner och seder.

Men det var inte företagen och reklamkampanjer som gjorde att alla hjärtans dag fick fäste i Sverige – det var svenska skolungdomar.

Agneta Lilja, numera pensionerad etnolog vid Södertörns högskola, har skrivit boken ”Sockrade hjärtan och godissugna spöken” om alla hjärtans dag och halloween.

Hon berättar att hon följt alla hjärtans dag hela sitt liv, även innan det fick fäste på riktigt.

– Min mor var florist och hon visade mig ofta dekorationer av hjärtan och frågade sig varför detta inte slagit igenom i Sverige, säger hon.

”80-talet var en bra grogrund”

Men det var först 1985 som alla hjärtans dag för första gången noterades i våra kalendrar. Människor kände till högtiden innan dess, men enligt Agneta Lilja fanns inget intresse.

– Blomsterhandeln hade ju försökt föra in den här traditionen sedan tidigt 70-tal, genom att få män att köpa rosor till sina fruar, men det hände ingenting. Det var på 80-talet alla hjärtans dag fick fäste på riktigt. Det slog igenom i skolorna där man gav varandra rosor, säger hon.

Varför var det just då som alla hjärtans dag började firas?

– 80-talet var en bra grogrund. Det var lite lättvindigt, glättigt och man tänkte inte så mycket på framtiden. Det passade också bra för ungdomarna att få ett sätt att uppvakta varandra på utan att det kändes fånigt.

”Ingen tvingar oss till det här”

Under internets framväxt växte alla hjärtans dag ordentligt till att bli den rosenröda högtid vi ser i dag.

Agneta Lilja har skrivit boken ”Sockrade hjärtan och godissugna spöken” om alla hjärtans dag och halloween. Foto: Olcay Yalcin, Södertörns högskola

Kritiken mot alla hjärtans dag som ett kommersiellt jippo, tycker Agneta Lilja är lite orättvis.

– Vi lever i en tid där seder är kommersialiserade. Det är inget märkvärdigt med just alla hjärtans dag. Och även om handeln kan skapa vissa trender, behöver det ju inte vara några dyrbarheter man ger varandra. Det kan räcka med en enkel ros.

Själv brukar inte Agneta Lilja uppmärksamma alla hjärtans dag, och hon tycker inte att det finns någon högre mening med högtiden.

– För somliga personer finns det säkert ett värde med en viss dag att visa uppskattning. Men annars är det ju något vi väljer själva. Det är ju ingen som tvingar oss till det här, säger hon.

Fakta: Alla hjärtans dag

  • Alla hjärtans dag firas den 14 februari, på Valentindagen. Sankt Valentin dog enligt legenden martyrdöden i Rom på 200-talet för sin tro på kärleken. Nu för tiden kan vi ge en ask geléhjärtan eller en bukett rosor till vår hjärtevän. En kärlekshandling som syns ute i handeln. Enligt Svensk Handel ökar försäljningen av chokladpraliner, blommor och godis rejält.
  • Motstånd och kritik mot alla hjärtans dag finns världen om. I många länder kritiseras högtiden för att vara ett kommersiellt och ytligt jippo, snarare än ett firande av kärlek. Förra året uppmanade Pakistans president Mamnoon Hussain folket att undvika firandet.
  • Högtiden har även kritiserats från feministiskt håll för att betona traditionella könsroller.

Källa: TT/Svensk Handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.