Mycket av den svenska maten är väldigt salt. Det visar sig inte minst när SVT Nyheter ger sig ut i kyl- och frysdisken och undersöker 18 vanliga färdigrätter och halvfabrikat. Flera av färdigrätterna slår i den rekommenderade maxdosen per dag: 5-6 gram salt för en vuxen.
I genomsnitt äter svensken dock det dubbla, något som företrädare för Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter i dag går ut och varnar för i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Framförallt kan salt höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.
Allra saltast av de produkter vi tittar på är Hot dogs från Scan, en korv som anses barnvänlig och är populär bland barnfamiljer. I Hot dogs är salthalten hela 3,2 gram per 100 gram. Per korv blir det 1,6 gram vilket innebär att en vuxen max kan äta tre korvar innan denne har slagit i taket för hur mycket salt som bör ätas under en hel dag. Då har vi inte ens räknat med tillbehör som senap, ketchup och bröd – som förstås också innehåller salt.
Just korv och andra charkprodukter tillhör de värsta saltbovarna, konstaterar Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.
– Men även bröd, ost, flingor, färdiga köttbullar och färdiga såser innehåller väldigt mycket salt.
”Färdiga livsmedel är boven”
De färdigrätter vi testar innehåller också mycket salt. Allra högst av de vi testar är saltmängden i en rätt från Gooh som görs av Operakällaren i Stockholm. Rätten Skomakarens pannbiff med potatispuré och portvinssky innehåller totalt 6 gram salt. Det innebär att en sådan låda för sig själv utgör hela det maximala saltintaget för en dag.
Paulúns rostade paprikasoppa innehåller visserligen ”bara” 0,86 gram salt per 100 gram, men burken på 475 gram räknas som en portion, och innehåller hela 4,1 gram salt.
– Det är inte så många som tror att de äter för mycket salt. Kanske tror man det eftersom man inte saltar så mycket själv. Men boven är färdiga livsmedel, säger Anette Jansson.
Hon tillägger att det är svårt att själv hålla nere saltet.
– Som konsument är det omöjligt att hålla koll på sitt eget saltintag. Att komma ner i sex gram är ganska svårt.
Rådet: Trappa ner!
Livsmedelsverket vill framförallt få livsmedelsindustrin att sänka salthalten i maten, men det är svårt eftersom svenskarna gillar sitt salt och ingen producent vill gå i bräschen och tillverka mat som inte riktigt tillfredställer saltsuget hos kunderna.
Vad kan man då göra som konsument? Trappa ner på saltet steg för steg tipsar Anette Jansson.
– Ät lite mindre och mindre och till slut har du fått en ny saltpreferens. När det gäller färdig mat är det svårt men man kan välja nyckelhålsmärkta produkter. Titta också på paketet och välj det som innehåller minst salt. Tänk på när du lagar mat, om du har många salta ingredienser, som buljong och bacon, så behöver du inte salta själv.
Fakta
Gorbys pirog, tillverkare Dafgårds
- Salt per 100 gram: 1,1 g
- Salt per portion: 1,3 g
Billys pan pizza, tillverkare Dafgårds
- Salt per 100 gram: 1,2 g
- Salt per portion: 2 g
Pizza Salame, tillverkare Dafgårds
- Salt per 100 gram: 1,4 g
- Salt per portion: 4,6 g
Köttfärspaj, tillverkare Felix
- Salt per 100 gram: 1,2 g
- Salt per portion: 2,5 g
Karins lasagne, tillverkare Dafgårds
- Salt per 100 gram: 0,9 g
- Salt per portion: 3,5 g
Wallenbergare, tillverkare Dafgårds
- Salt per 100 gram: 1 g
- Salt per portion: 4,2 g
Pasta Mexicana, tillverkare Weight Watchers
- Salt per 100 gram: 0,51 g
- Salt per portion: 1,9 g
Pasta fyra ostar, tillverkare Findus
- Salt per 100 gram: 1 g
- Salt per portion: 3,8 g
Sojakorv, tillverkare Hälsans kök
- Salt per 100 gram: 1,5 g
- Salt per portion: 2 korvar 1,1 g
Oxpytt, tillverkare Findus
- Salt per 100 gram: 1,1 g
- Salt per portion (350 gram): 4 g
Krögarpytt, tillverkare Felix
- Salt per 100 gram: 0,9 g
- Salt per portion (360 gram): 3,3 g
Ekologiska köttbullar, tillverkare Felix
- Salt per 100 gram: 1,3 g
- Salt per portion: 8 köttbullar 1,3 gram
Hot dogs, tillverkare Scan
- Salt per 100 gram: 3,2 g
- Salt per portion: 2 korvar 3,2 g
Rostad paprikasoppa, tillverkare Paulúns
- Salt per 100 gram: 0,86 g
- Salt per portion: 4,1 g
Fransk fisk, mustig soppa, tillverkare Felix
- Salt per 100 gram: 0,96 g
- Salt per portion: 4,5 g
Tortelloni med ricotta och spenat i krämig tomatsås, tillverkare Gooh! (Operakällaren)
- Salt per 100 gram: 1,2 g
- Salt per portion: 4,8 g
Skomakarens pannbiff med potatispuré och portvinssky, tillverkare Gooh! (Operakällaren)
- Salt per 100 gram: 1,5 g
- Salt per portion: 6 g
Bacon piggham, tillverkare Scan
- Salt per 100 gram: 2,4 g
- Salt per portion: Fyra skivor 1,6 gram