Hör FOI-forskaren Kate Cohen berätta om de antisemitiska kodorden som används för att undvika filter på sociala medier. Foto: Storyblocks

Så ser antisemitismen på nätet ut

Uppdaterad
Publicerad

Trots tydliga användarregler på forum som till exempel Twitter släpps antisemitiska inlägg och förintelseförnekande tweets igenom. Det visar FOI:s rapport om antisemitiska stereotyper på sociala medier.

– Modereringen på forumen avgör hur mycket antisemitiskt innehåll som finns, säger FOI-forskaren Katie Cohen.

FOI:s databaserade studie av omkring 2,5 miljoner inlägg om judar eller judiskhet under 2019 visade att nästan 25 procent av dessa inlägg på de digitala plattformarna 4chan/pol, Gab, Reddit och Twitter, innehöll antisemitiska stereotyper. Ytterligare 9 procent var utan stereotyper men gav uttryck för fientlighet mot judar.

– Tekniken för att hitta de här meddelandena måste hela tiden uppdateras eftersom sättet att uttrycka sig ändras, det kommer nya former av antisemitism som man behöver komma i kapp med, säger Katie Cohen, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Förintelsekonferensen i Malmö

Antisemitism även på mainstream-plattformar

Inför den stora konferensen om bekämpandet av antisemitism i Malmö 13 oktober, där de stora techbolagen finns representerade, släpper myndigheten en uppdaterad och bredare version av rapporten. Där har de även tittat på inlägg som gäller antisemitiska konspirationsteorier förnekande av Förintelsen.

– Det allra grövsta ser man på sidor med en extremistisk eller högerextrem inriktning. Men även på Twitter, som i vår studie hade den lägsta graden av antisemitiskt innehåll, hittar man inlägg som borde fastna i filtret, som är förintelseförnekande. Till exempel kan man hitta hashtaggar som #holohoax och #holocaustneverhappened, säger Katie Cohen.

Hittar nya ord

Ett sätt att undvika att modereras bort är att trolla med språket, att hitta på nya sammansättningar och förolämpningar eller att använda omskrivningar som globalist eller ”de utvalda”. Gamla stereotyper som används för att demonisera judar lever kvar.

– Vissa stereotyper förekommer mer än andra, som den om att judar har mycket makt över media och viktiga organisationer i samhället. Kopplat till det finns föreställningen att det skulle vara därför inlägg censureras, eftersom de som skriver det här tror att judar har kontroll över plattformarna, säger Katie Cohen.

Forum för levande historia kartlade i juni antisemitiska attityder hos befolkningen i Sverige. Enkäten besvarades av drygt 3 500 personer och visade att färre människor håller med om antisemitiska påståenden nu jämfört med 2005. Andelen personer som har starka antisemitiska åsikter har bara minskat med en procentenhet sedan 2005, från 6 procent till 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet