Det var en bitande kyla i luften när vi stod mitt på Drottninggatan i Göteborg och pratade om erfarenheter av vården med förbipasserande. Under tre timmar fick vi höra både positiva och negativa åsikter. Många hade konkreta idéer kring förbättringar medan andra hyllade Sverige för sin vård.
En av de första personerna vi träffade på var Bengt Werner. Han hade inte behövt söka sjukvård på några år men oroade sig över att behöva
sätta sig på akuten och vänta på att få hjälp.
– Jag har ju hört att det är så oroligt där. Hur det strömmar dit folk och man har behövt sätta in vakter. Det ska vi inte behöva göra, sa han.
Vill inte bli bortglömd
Angela Björnefeldt från Linné i Göteborg beskrev sig själv som en av de få som har goda erfarenheter av vården. Både vad gäller sina föräldrar och hur hon själv blivit bemött.
– Min närmaste vårdcentral är jättebra och jag har alltid fått hjälp när jag behövt det. Däremot oroar jag mig för hur vården kommer att vara när jag blir äldre och kanske behöver hemtjänst och liknande.
Hon förklarade hur hon såg med fasa mot att bli ännu äldre och beroende av äldrevård. I hennes mening haltar det rejält i Göteborg och hon oroar sig över platsbrist, att inte få hjälp trots stora behov och att bli bortglömd av hemtjänstpersonal.
– Jag tycker att det finns ganska stora brister som är skrämmande. Det är ingenting jag ser fram emot, att hamna i den delen av vården. Politiker måste ge mer resurser åt personer som jobbar med äldrevård. De har dåligt betalt, är för få och har en alldeles för svår arbetssituation. Då måste det till mer resurser.
Felbehandlad
En annan som hade stort förtroende för sjukvården var 20-åriga Sofia Fransson från Mölndal. Om man bortsåg från när hon sist sökte hjälp så har
det alltid fungerat bra.
– Sist blev det lite fel. Jag sökte vård på en jourmottagning och läkaren gav mig diagnosen luftrörskatarr. Jag fick recept på antibiotika och fick gå hem. När jag inte blev bättre sökte jag akut och där visade sig att jag dels var immun mot den antibiotikan och att man absolut inte ska behandla luftrörskatarr med antibiotika. Så blir man ju lite förvirrad. Hur kan det vara så annorlunda?
Vill ha kvar ögonsjukvården på Kungälvs sjukhus
Håkan Callert 78 år från Kungälv hade också positiva erfarenheter av sjukvården, men är rädd för att ögonsjukvården lägger ner på Kungälvs sjukhus.
– Jag tycker inte om att de lägger ner ögonsjukvården på Kungälvs sjukhus för där har jag varit och jag tycker att de sköter det mycket bra däruppe.
Dålig erfarenhet av psykiatrin
En som har haft blandade erfarenheter av sjukvården var Felicia Jacobsson, 26 år från Uddevalla. Det negativa menar hon har berott på att det har varit dåligt med uppföljning, att läkarna inte har tillräckligt med kunskap eller förståelse för henne som patient.
– Jag har varit sjuk, varit deprimerad, haft ångest och panikattacker. Jag har en ganska negativ upplevelse av psykiatrin i Stockholm främst och nu har jag påbörjat min behandling i Göteborg och hittills är den lite bättre.
Hela veckan kommer vi på SVT Nyheter Väst att ägna oss åt sjukvården. Har du idéer, tips och synpunkter, hör av dig till oss på vast@svt.se