Moderna, Pfizer och AstraZeneca vars vacciner mot covid-19 hittills har vaccinerat, kommer ha en stadig inkomstkälla det kommande året. Det tror Mattias Häggblom, fondförvaltare på Swedbank Robur.
– Tittar man på börskurserna så hittar man vinnarna bland de små start up-bolagen. Jag tänker på Moderna och Biontech, säger han.
Bolagen hoppas på mutationer
Vanligtvis brukar inte vaccin vara en särskilt stor inkomstkälla för läkemedelsbolagen, men coronapandemin kan bli en nystart för vaccinindustrin, tror Mattias Häggblom. Hur stor risken för nya pandemier eller muterade former av viruset är, och hur länge vaccinet skyddar kommer vara avgörande för bolagens intjäningsmöjligheter.
– Räcker det men en omgång vaccin eller kan det bli som en säsongsinfluensa? De olika utfallen bidrar självklart till olika ekonomiska framtidsmöjligheter för företagen, konstaterar Mattias Häggblom.
Han tillägger att allt också beror på hur många olika vaccin som blir godkända på marknaden. Det styr vilken prispress som kan skapas över tid.
– Vaccinbranschen anses traditionellt osexig ur ett investerarperspektiv, men det här kan ge hela segmentet en skjuts, säger han.
Ny teknik som funkar till fler läkemedel
AstraZeneca säljer sitt vaccin till självkostnadspris och kommer därmed inte tjäna några pengar på det, enligt dem själva.
- I grunden så har alla slutit upp dels för att de vill hjälpa till och dels för att det är bra goodwill och PR. Men flera av läkemedelsjättarnas affärsmodeller är också hotade om samhället inte funkar som vanligt så de har ju ett intresse som alla andra att få igång samhället igen, säger Häggblom.
Både Biontech och Moderna har ett uttalat vinstintresse. Moderna är just nu världens tredje högst värderade biotech-bolag. Deras vaccin bygger på en helt ny teknisk plattform där man nyttjar kroppens egna kapacitet att producera proteiner.
– Moderna har en massa andra vaccin som använder samma tekniska lösning i pipeline. Bland annat cancervaccin, berättar Mattias Häggblom, fondförvaltare på Swedbank Robur.