I kväll ska statsminister Fredrik Reinfeldt frågas ut i direktsändning i SVT. Kvällens utfrågning är viktig för Reinfeldt, inte minst eftersom Alliansen har ett stort underläge i opinionen. Det menar den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.
– Reinfeldt måste utnyttja varje möjlighet att skapa en förändrad politisk debatt. Det räcker inte att kritisera oppositionen, han måste åstadkomma någonting nytt.
Han tror att Reinfeldt kommer att fortsätta att driva frågan som han tog upp i sitt uppmärksammade sommartal, om det allvarliga humanitära läget i världen med ökade flyktingströmmar till Sverige som följd.
– Han försöker skapa en bild av allvarstider i världen och att han är en statsman, att man ska uppskatta den förutsägbarhet som följer om han får fortsätta vid makten.
Kan sköta ekonomin ansvarsfullt
Ett av de områden där regeringen har starkast förtroende är förmågan att sköta ekonomin ansvarsfullt. Och det utnyttjar Reinfeldt till sin fördel när han lyfter kostnaderna för flyktingarna.
– Han är angelägen att få fram att Sverige ska stå för humanism men knutet till ansvarsfulla finanser, säger Katarina Barrling, statsvetare vid Uppsala universitet.
Gynnar Sverigedemokraterna
Men strategin är riskabel, menar Ulf Bjereld.
– Ur ett partistrategiskt perspektiv förstår jag att han väljer att satsa på frågan. Men han lyfter fram Sverigedemokraterna i debatten. Om det här blir en valfråga gynnar det Sverigedemokraterna, särskilt om man ställer flyktingmottagning mot sociala reformer.
”Det enda hederliga”
Markus Uvell, vd på den liberala tankesmedjan Timbro, tror tvärtom att Reinfeldt gör helt rätt i att hålla kvar i frågan.
– Det är hans starkaste gren att ta ansvar för ekonomin. Dessutom är frågan om ekonomin nästan alltid den som avgör svenska val.
Sverigedemokraterna gynnas inte alls av att Reinfeldt tar upp frågan, menar han.
– Är man statsminister så måste man ta ansvar för de kostnaderna, det är det enda hederliga. Jag tror inte alls att det spelar Sverigedemokraterna i händerna, tvärtom hade det gjort det om man inte tog upp frågan.
Visar inga trötthetstecken
Fredrik Reinfeldt har nu suttit vid makten i åtta år. Blir han omvald väntar ytterligare fyra år vid makten. Men ännu visar han inga trötthetstecken, menar statsvetarna.
– Att vara statsminister är en enorm påfrestning och att styra en koalitionsregering är självklart en ansträngning. Men trött vet jag inte om han är, säger Katarina Barrling.
– Det är utomordentligt ovanligt att en regering i Europa sitter vid makten i mer än två perioder. Och tolv år, som det skulle bli i det här fallet, finns det nästan ingen motsvarighet till. Men han visar inga trötthetstecken i den här valkampanjen i alla fall, säger Ulf Bjereld.
”Fascinerande energisk”
Markus Uvell tycker att regeringen känns tröttare än vad Reinfeldt gör.
– Man kan absolut få känslan av att regeringen har gjort allt och är lite klar. Den stora utmaningen framåt är att visa att man har saker kvar att göra. Men Reinfeldt som person tycker jag fortfarande är fascinerande energisk.