Så skyddar du dig mot inbrott

Publicerad

Det sköljer en inbrottsvåg över länet just nu och värst drabbade är Villaägarna. Här får du lite tips på hur du kan minska risken för ett inbrott för när det är dags för ett inbrott, då går det fort.

Lås och larm

Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden. Tjuvar kan känna på dörrar oavsett om du är hemma eller inte och oftast finns plånböcker, handväskor, bilnycklar med mera tillgängligt precis innanför dörren.

Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.

Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.

Tänk som en tjuv

Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus.

Släpp inte in okända

Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

Fler tips och råd

  • Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
  • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
  • Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.
  • Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest. 
  • Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.