Foto: SVT

Så var utfrågningen av Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Ja till familjeåterförening, nej till flygskatt och en del oklara besked. Centerpartiets ledare Annie Lööf stod i fokus under kvällens utfrågning i SVT – och pressades när det gäller vilken typ av regering hon kan tänka sig att sitta i.

Förra sommaren pekades hon ut som Alliansens nya drottning och även inför höstens val visar undersökningar att hon har högt förtroende hos väljarna. I SVT:s direktsända utfrågning svarade Annie Lööf på några brännande valfrågor.

Rubrikerna för debatten var: Skog, migration, ideologi, landsbygd, arbetsrätt och klimat.

Val 2018 – #dinröst

Klimat och migration

Särskilt utmärkande blev rubrikerna migration och klimat, där Centerpartiet har tagit tydlig ställning i olika frågor.

I en insänd tittarfråga fick Annie Lööf frågan om hon vill förbjuda fossila bränslen till 2030. Svaret blev att Centerpartiet vill se ett fossilfritt Sverige år 2040, 22 år från nu, och satsa i huvudsak på innovation och grönt forskningsarbete.

Kommer flygskatten att avskaffas om det blir en alliansregering?

– Ja, vi vill avskaffa flygskatten eftersom den ändå inte har effekt. Istället vill vi satsa på andra åtgärder så som att kvotera in biobränsle i flygtankarna och bygga ut höghastighetståg.

Splittring i Alliansen

När det gäller migrationspolitiken skiljer sig Centerpartiets hållning i frågan om familjeåterförening från Moderaternas, vilket splittrar Alliansen.

– Vi har väldigt tydliga ingångar i den här frågan och det är att familjeåterföreningar är viktiga, säger hon.

Hon ville dock inte svara på frågan om hon skulle sätta sig i en regering som inte vill återinföra möjligheten till familjeåterförening, utan svarade att hon inte ställer några ultimatum i direktsänd tv.

Glidning mot det liberala

Centerpartiet har under åren förändrats i en tydligt liberal riktning. Under utfrågningen för Annie Lööf resonemang om fler småföretag, en friare och mer flexibel arbetsmarknad och vikten av att värna den privata äganderätten för skogsbrukare.

Men det finns ett liberalt parti. Vad skiljer din liberalism från Liberalerna?

– Det behöver finnas två partier. Det som skiljer oss är att vi har olika tyngdpunkter. Vi skulle säga att vi är mer gröna. De är mer socialliberaler, skulle de nog själva säga. Det är inte supertydliga skillnader, säger hon.

Moderat statsminister

Mot slutet av debatten sa Annie Lööf att hon inte ser sig själv som statsminister efter valet, utan helst ser en alliansregering med Ulf Kristersson på den ledande posten.

– Jag vill hålla ihop Alliansen. Stefan Löfven har gett många olika bud och verkar ändra sig hela tiden om hur han vill att en regering skulle se ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet