Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Tügel, rådgivare Spelberoendes riksförbund, berättar vilka signaler man ska titta efter om man misstänker att en närstående har spelproblem. Foto: SVD/TT

Så vet du om du är i riskzonen för spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Sämre ekonomiska tider kan leda till att spelmissbruket förvärras, enligt Folkhälsomyndigheten. Redan nu finns tecken på att fler behöver hjälp. Nationella stödlinjen har i början av året haft en 70-procentig ökning av antalet kontakter. För den som är orolig för spelproblem finns det enligt Spelberoendes riksförbund flera tydliga varningssignaler att vara vaksam på.

FHM varnar för att stundande lågkonjunktur kan förvärra situationen ytterligare för personer som redan har ett spelmissbruk. Under januari, känd som ”årets fattigaste period”, var det fullt med spelreklam i sociala medier. Nu märker Nationella stödlinjen för spelberoende en kraftig ökning av antalet personer som tar kontakt och vill ha hjälp. Under januari i år mottag stödlinjen 253 hjälpsökande kontakter, jämfört med 146 kontakter samma månad förra året. Stödlinjen har valt att starta en chatt för att kunna ge hjälp även på det sättet.

”Det förekommer att individer nämner att en fattigare tillvaro har gjort att man har insett att man behöver dra ner på kostnaderna och att spelandet behöver stryka på foten. Det är också vanligt att åt andra hållet, att man beskriver att en sämre ekonomi närde hoppet om att kunna spela ihop lite pengar för att dryga ut kassan och kunna unna sig och familjen sådant man inte har råd med”, skriver rådgivaren Hedvig Olin i ett mejl till SVT Nyheter.

Fler unga med stora skulder

Madeleine Tügel rådgivare Spelberoendes Riksförbund, berättar att föreningen den senaste tiden har märkt en ökning av antalet personer i 20-25-årsåldern som söker hjälp – ofta med stora spelskulder. 

Att försöka jaga tillbaka förluster eller att försöka dölja sitt spelande är tydliga varningssignaler, enligt Madeleine Tügel, som i Morgonstudion berättar om vilka tecken det finns på att man är i riskzonen för att bli spelberoende. 

– Man kanske även har gjort försök att begränsa sitt spelande eller sluta, men inte lyckats med det. Man kanske också mår dåligt över sitt spelande och känner skuld och skam, säger hon. 

Behöver du hjälp?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor?

Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Spelberoendegruppen – Riksorganisation för Spelberoende och Anhöriga. Har självhjälpsgrupper för spelberoende och anhöriga på 24 orter i landet.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.