Förslaget gäller inventarier hemma, det vill säga reparationer av diskmaskin, tvättmaskin och spis. Syftet är minska belastningen på miljön, samt att i viss mån stimulera arbetsmarknaden. Detta är ytterligare en utvidgning av rutavdraget, den senaste utvidgningen kom i och med flyktingöverenskommelsen i höstas.
Åsa Romson menar att allt för många vitvaror hamnar på sopstationer i dag.
– 800.000 spisar med mera slängs på tippen i dag, jag är övertygad om att de inte hade sett slutet av sin potential, säger hon.
– Vi vill underlätta för enskilda personer att göra rätt i vardagen, de trösklarna måste sänkas.
Viss jobbstimulans
Reparations-rut ska innebära att det lönar sig att reparera vilket enligt Miljöpartiet kan få en positiv miljöpåverkan. Tidigare utvidgningar har även motiverats med att rut-och rot-tjänsterna stimulerar arbetsmarknaden, men det är oklart vad den här utvidgningen kan få för påverkan på arbetstillfällen.
– Vi har inte gjort beräkningar på hur många jobb det här ger, men jag tror att det kan stimulera hantverkstjänster, säger Åsa Romson.
Miljöpartiet har tidigare sagt att de bland annat vill utvidga rut-avdraget så att det även omfattar reparationstjänster av cyklar, kläder och skor, vilket bland annat riksdagsledamoten Janine Alm Ericsson skrev om i en debattartikel i Göteborgs-Posten i januari, men en sådan utvidgning kan dröja.
– Jag får återkomma angående andra typer av rut-avdrag, säger Åsa Romson.
Förslaget gällande vitvaror kommer nu att skickas på remiss, och kan börja gälla i januari 2017.