Foto: TT

Saabaktie vinnare efter ubåtsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Försvarskoncernen Saabs aktiekurs steg kraftigt i måndags efter helgens jakt på undervattensföremål. Sedan i fredags har kursen stigit med cirka 12 procent.

Sedan försvaret inlett sin stora operation för att söka efter undervattensfarkoster och den politiska debatt som följt har Saabs aktieägare för första gången på länge kunnat glädja sig åt en uppgång.

Saab tillverkar flera system som kan bli aktuella om Försvarsmakten får ökade anslag.

Insatsen i Stockholms skärgård

I maj i år presenterade Saab ett utvecklat nytt radarystem som kallas Aesa. Det handlar om fem nya produkter med elektroniskt styrda antenner som kan placeras i fartyg till sjöss och på land. Men även i Gripenflygplanens nos.

Hittills har Saab fått en utlandsorder på systemet. Saabs presschef Sebastian Carlsson hoppas även att svenska försvaret är intresserat.

– Det är världens mest moderna radarfamilj, säger Sebastian Carlsson som inte vill uttala sig om den så kallad ubåtsjakten kan få positiva effekter på Saabs försäljning eftersom bolaget i morgon torsdag ska presentera sin kvartalsrapport.

Nya ubåtar

Utöver radar tillverkar Saab bland annat ledningssystem som finns installerade i ubåtar världen över.

Saab tillverkar även minröjnings- och ubåtsräddningssystem. Dessutom har bolaget tidigare fått en beställning från svenska staten på två nya ubåtar.​

Brasilien

Några dagar före julafton förra året var det glada miner på Saabs huvudkontor i Bromma. Brasiliens regering hade just bekräftat att landet skulle beställa 36 Gripenplan till ett värde av närmare 40 miljarder kronor. Aktiekursen steg direkt med osannlika 30 procent.

Nu pågår förhandlingar men osäkerheten är stor kring landets politiska framtid. På söndag väljer Brasilien en ny president. Frågetecknen har bidragit till att Saabs aktiekurs sjunkit kraftigt sedan i somras.

Men efter de senaste dagarnas händelser kanske osäkerheten kring Saab minskat något.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet