Sajt uppmanar läsare att ange papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Avpixlat uppmanar sina läsare att utge sig för att vilja hjälpa papperslösa för att sedan istället lämna över uppgifter till polisen. -Ett hemskt sätt att försöka sabotera för människor med skyddsbehov, säger Kenny Källström, från organisationen Asylgruppen Lund.

Förra veckan annonserade den ideella organisationen Asylgruppen Lund på sin Facebooksida om hjälp att hitta boende till en barnfamilj.

Dagen efter publicerade sajten Avpixlat, känd för sina främlingsfientliga inlägg, en uppmaning att ”infiltrera” Asylgruppen Lund. Läsarna uppmanas att nappa på efterlysningen och erbjuda familjen boende, skaffa så mycket information som möjligt för att sedan överlämna uppgifterna till polisen. Syftet är att ”både de kriminella som ingår i gruppen kan lagföras och de illegala man agerar medbrottslingar till kan överlämnas till myndigheterna och utvisas ur landet”.

”Pinsamt försök”

Och det fanns de som nappade på Avpixlats uppmaning, säger Kenny Källström på Asylgruppen Lund.

-Vi fick några fejkade mejl men de var lätta att sortera bort. Någon skrev att han har ett stort hus där familjen kan bo och att hans stora intresse är jihad. Det är ett pinsamt försök att infiltrera oss.

Men han tycker ändå att tilltaget är allvarligt.

-Det är ett hemskt sätt att försöka sabotera för oss som försöker hjälpa familjen som har ett reellt skyddsbehov.

Familjen som efterlysningen gäller är enligt Kenny Källström från Afghanistan. De har fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd och fått ett utvisningsbeslut mot sig av Migrationsverket.

Chefredaktören för Avpixlat som kallar sig för Lennart K, skriver i en kommentar till SVT att de vill stoppa att människor illegalt befinner sig i Sverige.

”Vi vill stoppa denna olagliga och som vi anser även antidemokratiska och samhällsomstörtande verksamhet. Därför uppmanar vi våra läsare till och ställer oss också själva till förfogande för att göra vad vi kan för att hjälpa polis och migrationsmyndigheter”.

Asylgruppen Lund, som hjälper asylsökande med bland annat ansökningar, vård, skolgång och bostad, har flera gånger utsatts för hot och hatkommentarer på Facebook säger Kenny Källström.

Han tillägger dock att Avpixlats försök snarast motverkade sitt syfte.

-Vi har hittat ett boende till familjen. All uppmärksamhet som det här har gett har snarare hjälpt oss med det.

”Inte olagligt gömma papperslösa”

På Avpixlat framhålls Asylgruppen Lunds verksamhet som ”kriminell”. Men enligt Johan Rahm, presschef på Migrationsverket, är det inte olagligt att gömma papperslösa flyktingar.

-Att hjälpa eller gömma papperslösa är inte på något sätt kriminellt. Det är något de gör av medmänsklighet. Men att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd är däremot inte lagligt, säger Johan Rahm.

Anna Svensson

anna.h.svensson@svt.se

Fakta: Avpixlat

• När Avpixlat lanserades i oktober 2011 presenterades den som en efterträdare till den kontroversiella sajten Politiskt inkorrekt som samtidigt lades ned.

• Politiskt inkorrekt blev känd bland annat genom att skriva om brott där förövaren har invandrarbakgrund. Sajten har också beskrivits som ett nav för sverigedemokrater men band mellan partiet och sajten har förnekats.

• Sverigedemokraternas Kent Ekeroth registrerade Avpixlat och har upprättat ett bankgirokonto till sajten. Han säger sig dock inte vara initiativtagare till sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.