Natten den 13 mars 2014 befinner sig den nu dömde spionen Peyman Kia på sin dåvarande arbetsplats på Försvarsmakten där han arbetar med underrättelseverksamhet. Han ska senare samma månad sluta där, för att återgå till sin tidigare arbetsplats på Säpo.
Mellan klockan 00.42 och 00.49 den här natten öppnar han sex hemliga dokument som han inte är behörig att ta del av. Det framgår av domen i Stockholms tingsrätt där Peyman Kia har dömts till livstids fängelse för grovt spioneri.
Även hans yngre bror Payam Kia har dömts för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.
Experten: ”Borde ha reagerat”
Den här händelsen inträffar tre år innan Säpo får underrättelseinformation om att en person på insidan erbjudit hemliga uppgifter till Ryssland, och en förundersökning inleds.
Hade då det grova spioneriet kunnat upptäckas redan 2014?
– Det är inte säkert att man hade datamässiga sätt att upptäcka det, 2014 var det ganska ovanligt. Men jag kan tycka att man borde ha reagerat på att man är inne sent på natten i samband med att man ska sluta och dessutom tar ut känsliga dokument, säger Marcus Murray, cybersäkerhetsexpert på företaget Truesec.
Försvarsmakten vill inte kommentera
SVT Nyheter har under veckan sökt Försvarsmakten för en intervju och bland annat ställt frågor kring händelsen med det nattliga besöket på arbetsplatsen.
På fredagen kom ett skriftligt svar där myndighetens presstjänst bland annat skriver ”exakt hur vi arbetar och vilka rutiner vi har är inget vi kan kommunicera utåt”. Därför kan heller inte frågor kring händelsen 2014 besvaras, enligt Försvarsmakten.
I dag finns bättre system för att upptäcka ovanligt beteende tillgängliga för myndigheter och företag som hanterar hemlig och känslig information, uppger Marcus Murray.