Sverige har idag överskott på el i norr och underskott i söder. Högspänningsledningar transporterar upp till 7 000 MW el från norr till söder, vilket motsvarar ungefär sju kärnreaktorer. Men det räcker inte.
– Det behövs mer överföringskapacitet och vi behöver mer elproduktion i söder, säger Anders Ygeman till SVT.
Stamnätet redo om 10 år
Svenska kraftnät bygger ut stamnätet, men full kapacitet väntas dröja minst tio år. SVT:s kartläggning visar att det planeras tio gånger mer ny vindkraft i norr än i söder.
– Det är en fri elmarknad i Sverige, tanken är att det skall vara ekonomiskt fördelaktigt att bygga där elen behövs som bäst, säger Anders Ygeman.
Är det inte politikernas ansvar att balansen i hela elsystemet ska fungera?
– Jo, självklart. Men uppenbarligen har styrsignalerna varit för svaga.
Störst efterfrågan i söder
Styrsignalerna är just de fyra elprisområden i Sverige som EU beslutat om, som gör att elen blir dyrare söderut där efterfrågan är störst. Ändå är det i norr som ny vindkraft är på väg. Branschen ser idag mer lönsamhet i riktigt stora vindparker, med ännu högre vindsnurror. De är svåra att få plats i södra delar av Sverige, om man inte bygger till havs.
Politiken ansvarig för planering
Vattenfall beslutade redan 2015 att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals skulle stängas 2019 och 2020. Ändå har inte myndigheter och staten fått fram nya ledningar eller ny elproduktion i söder. Energiministern medger brister:
– Uppenbarligen skulle det behövts mer av samordning, säger Anders Ygeman.
Regeringen har lagt förslag att staten ska betala anslutningskostnader för havsbaserad vindkraft. Detta skall underlätta för storskalig vindkraft till havs i södra och mellersta Sverige. Men enligt Vattenfall kommer det ändå ta bortåt 10 år innan nya havsbaserade vindparker kan leverera el. Energiministern är mer optimistisk.
– Jag tror de kommer snart. Vi kommer steg för steg se mer havsbaserad vindkraft i Sverige, tror Anders Ygeman.