• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Ygeman (S): Behövs mer överföringskapacitet

Uppdaterad
Publicerad

Energiminister Anders Ygeman (S) vill se mer elproduktion i södra Sverige. Han reagerar på SVT:s kartläggning om att den mesta nya vindkraften planeras i norr och medger brister i samordningen.

Sverige har idag överskott på el i norr och underskott i söder. Högspänningsledningar transporterar upp till 7 000 MW el från norr till söder, vilket motsvarar ungefär sju kärnreaktorer. Men det räcker inte.

– Det behövs mer överföringskapacitet och vi behöver mer elproduktion i söder, säger Anders Ygeman till SVT.

Stamnätet redo om 10 år

Svenska kraftnät bygger ut stamnätet, men full kapacitet väntas dröja minst tio år. SVT:s kartläggning visar att det planeras tio gånger mer ny vindkraft i norr än i söder.

– Det är en fri elmarknad i Sverige, tanken är att det skall vara ekonomiskt fördelaktigt att bygga där elen behövs som bäst, säger Anders Ygeman.

Är det inte politikernas ansvar att balansen i hela elsystemet ska fungera?

– Jo, självklart. Men uppenbarligen har styrsignalerna varit för svaga.

Störst efterfrågan i söder

Styrsignalerna är just de fyra elprisområden i Sverige som EU beslutat om, som gör att elen blir dyrare söderut där efterfrågan är störst. Ändå är det i norr som ny vindkraft är på väg. Branschen ser idag mer lönsamhet i riktigt stora vindparker, med ännu högre vindsnurror. De är svåra att få plats i södra delar av Sverige, om man inte bygger till havs.

Politiken ansvarig för planering

Vattenfall beslutade redan 2015 att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals skulle stängas 2019 och 2020. Ändå har inte myndigheter och staten fått fram nya ledningar eller ny elproduktion i söder. Energiministern medger brister:

– Uppenbarligen skulle det behövts mer av samordning, säger Anders Ygeman.

Regeringen har lagt förslag att staten ska betala anslutningskostnader för havsbaserad vindkraft. Detta skall underlätta för storskalig vindkraft till havs i södra och mellersta Sverige. Men enligt Vattenfall kommer det ändå ta bortåt 10 år innan nya havsbaserade vindparker kan leverera el. Energiministern är mer optimistisk.

– Jag tror de kommer snart. Vi kommer steg för steg se mer havsbaserad vindkraft i Sverige, tror Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.