• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Samtliga fem ombord omkom

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyndet av tusentals vrakspillror i Kebnekaisemassivet i förmiddags från det saknade Herculesplanet kom beskedet i kväll att den norska besättningen är död. Bland vrakdelarna hittade man kroppsdelar. Räddningsarbetet avslutades därmed och nu tar haverikommissionen över.

22.03

Statsminister Fredrik Reinfeldt framförde i kväll Sveriges kondoleanser till Norge: ”Å den svenska regeringens vägnar vill jag framföra vårt djupa deltagande med anledning av den tragiska händelsen vid Kebnekaise. Våra tankar går till de anhöriga till den förolyckade besättningen på det norska Herculesplanet. Från svensk sida är vi redo att fortsatt bistå er på alla sätt i denna svåra stund.”

21.23

Om vädret tillåter ger sig haverikommissionen ut i morgon för att arbeta med att kartlägga området. Det finns också andra enheter än svarta lådan som även de kan innehålla data.

20.54

Det är med sorg som Norges statsminister Jens Stoltenberg har mottagit uppgifterna om de påträffade kroppsdelarna, rapporterar NTB. Samtidigt tackar Stoltenberg räddningspersonalen. -Det är med djup sorg jag har mottagit det slutgiltiga beskedet om att de fem officerarna är bekräftat omkomna i flygolyckan i Sverige, säger Stoltenberg.

20.52

Från och med nu är det Statens haverikommission (SHK) som ansvarar för och leder arbetet vid olycksplatsen. Ännu har man inga indikationer på var svarta lådan kan finnas.

20.44

Se presskonferensen från Nikkaluokta när polisen ger beskedet om att kroppsdelar har hittats och att räddningstjänsten avbryter sökarbetet.

19.52

Mikael Nordmark, chef för Lapplands jägaregruppen, som ansvarat för det svenska militära stödet till räddningsinsatsen, uttryckte sitt deltagande till de anhöriga vid presskonferensen. -Det är med stor sorg vi tagit emot det här beskedet att fem av våra kolleger har omkommit. Vi kommer självklart att fortsätta stödja alla arbeten som utförs uppe i det här området, och våra tankar går till de anhöriga, sade han.

19.02

Räddningspersonal har funnit kroppsdelar vid haveriplatsen, uppger polisen vid en presskonferens i Nikkaluokta. Sannolikt har planet exploderat när det träffat bergväggen väster om Kebnekaise. Räddningstjänsten har avbrutit sökarbetet.

18.35

Kl 19.00 kommer polisen att hålla en presskonferens i Nikkaluokta med anledning av flyghaveriet i Kebnekaise. Det uppger polisen på sin hemsida.

18.02

Det norska Herculesplanet tycks ha hållit för låg höjd i förhållande till flera bergstoppar i Kebnekaisemassivet. Uppgifter visar att det förmodligen inte hållit säkerhetshöjden på 330 meter i förhållande till bergen.

17.33

Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission som utreder olyckan, vill inte uttala sig om chanserna att någon överlevt kraschen. Men han påpekar att förutsättningarna är dåliga. -Planet har gått in i bergssidan på sydtoppen. Det finns väl ingenting som är helt, säger han.

17.06

Samtliga polispatruller har lämnat olycksplatsen i Kebnekaiseområdet. Insatsledningen funderar nu på om sökandet efter eventuella överlevande ska fortsätta under kvällen och natten. Beslut tas efter möte tidigt i kväll. Hoppet om överlevande finns kvar.

16.37

Den del av ett klädesplagg som hittats i Kebnekaiseområdet är en ärm från en jacka. -Men jag kan inte bekräfta om den är militär eller inte, den uppgift jag har är att det är en ärm från en jacka, säger Börje Öhman, informationsansvarig för polisen i Norrbotten, på plats i Nikkaluokta.

16.18

Det har varit stora krafter inblandade som pulveriserat stora delar av planet, säger Jan Espen Lien, överstlöjtnant i det norska försvaret till NRK.

16.02

Storleken på de fragment av flygplanet som hittats i sökområdet är ungefär som ett A4-papper, säger Börje Öhman, polisens informationsansvarige för räddningsinsatsen i Kebnekaiseområdet.

Han kan inte säga hur många fragment som har hittats.

15.55

SVT:s reporter Per Anders Fredriksson finns på plats i Sveriges mest extrema bergsområde där sökandet efter Herculesplanet pågår för fullt. Vädret uppges vara bra, men det kan slå om snabbt.

15.26

Ett militärt klädesplagg har hittats i olycksområdet, enligt polisinsatschefen, uppger polisen på sin hemsida.

15.24

Norska flygvapnet bekräftar för Verdens Gang att man funnit motordelar från Herculesplanet.

-Vi har funnit tusentals vrakrester, bland annat delar av planets motor och hjul, säger flygvapnets Finn Kristian Hanestad till tidningen.

15.19

Den svenske arméinspektören Berndt Grundevik är nöjd med samarbetet mellan svensk och norsk militär

-Det är ett jättebra samarbete på olika sätt, det är ett väl uppsmort system, jag tycker de gjort ett jättebra arbete, säger Berndt Grundevik.

TT: Vad beror det på att norska myndigheter var först med att gå ut och bekräfta att vrakdelar hittats, medan det dröjde från svensk sida?

-Jag vill inte uttala mig om det eller spekulera varför man gick ut på det sättet utan jag tycker att räddningsledningen här sköter de kontakterna från svensk sida, sade arméinspektören.

15.03

-Jag har fått information från insatsledningen att det är små fragment som man hittar, plus att det är mycket kemikalier, det doftar flygfotogen i området, så det är inte bara farligt på grund av snö och lavinrisk, utan det är även kemikalier i området, säger polistalesmannen Håkan Ahlselind.

14.54

-Får tydligare uppgifter från räddningspersonal att det är på den västra sidan alltså på Rabots glaciär som flest delar av vraket hittats.

-Det är också det området som är mest otillgängligt. Den mest extrema bergsterräng som finns i Sverige. skriver SVT:s Per-Anders Fredriksson på Twitter.

14.46

Håkan Ahlselind, chef för polisen i norra Lappland, sade vid en presskonferens i Nikkaluokta på eftermiddagen att vädret åter gjort sökandet efter överlevande från flygolyckan svårt.

-Jag har nyss pratat med vår insatsledning och fått besked att det är väldigt svårt att se något uppe vid toppen, det har blåst och snöat de sista dagarna och det är väldigt, väldigt brant så det ligger en hel del nysnö på de delar av området där man hittat något, sade han.

-De delar man hittat är små fragment och delar som man tror härrör från flygplanet.

-Men hela området är inte genomsökt ännu och det är svårt med radiokommunikationen mellan enheterna på marken och helikoptrarna.

Men eftersom hela området inte är genomsökt så fortsätter vi i oförminskad skala, och inriktningen är att vi söker efter överlevande, sade Håkan Ahlselind.

14.28

På sajten webbkameror.se sänds bilder från Kebnekaise fjällstation. Uppdateras varje minut.

14.02

Norges försvarsminister Espen Barth Eide säger till norska NTB att flygolyckan framstår som ett mysterium.

-Detta är ett toppmodernt flygplan, som är tillverkat för att flyga under extrema förhållanden. Det bemannades av erfarna personer. Därför är det ett mysterium vad som har skett. Det vi vet är att flyget har träffat fjället med stor kraft, säger han i samband med presskonferensen som hölls tidigare i dag.

Se inslag om Herculesplanet här!

13.51

Norska försvaret har publicerat rörliga flygbilder från nedslagsplatsen. Kan ses här.

13.48

Det var norska specialsoldater som vid 7.30-tiden i morse fann de stora vrakdelarna från det saknade Herculesplanet, rapporterar norska VG.

Haakon Bruun-Hanssen, chef för det norska försvarets operativa högkvarter, säger till VG att hoppet för att hitta överlevande inte slocknat:

-Det finns alltid hopp fram tills det motsatta är bevisat.

13.24

Norges försvarsminister Espen Berth Eide säger att man nu vet att det rört sig om en kraftig kollision mot berget.

-Jag vill också passa på att berömma det stora räddningsarbetet, som skett under mycket svåra former, sade försvarsministern också under presskonferensen.

Försvarsministern sade också i anslutning till presskonferensen att detta är en svår och allvarlig situation för det norska försvaret, men han betonade att de fem officerarna fortfarande är betraktade som saknade och att han därför vill tala om dem som just det.

13.18

Det är en mycket dyster bild som tonar fram enligt den norska överbefälhavaren Harald Sunde när han får frågan om chansen att någon överlevt kraschen.

-Dessvärre är det en mycket allvarlig olycka som inträffat. Planet har träffat västväggen av Kebnekaise och vrakdelar ligger i ett spritt område, säger Harald Sunde.

Vrakdelar har även konstaterats ligga uppe på toppen av Kebnekaise.

-Jag vill berömma det svenska försvaret, räddningsmanskapet och polisen. Det har varit ett särdeles krävande arbete, med vindar i orkanstyrka, snö, snödrev och en sikt på ett par meter i ett högt fjällmassiv. Inte minst vill jag rikta ett tack till lokalbefolkningen som kämpat natt och dag för att hjälpa till, sade Harald Sunde vid presskonferensen.

(Texten fortsätter efter bilden)

13.10

-Vi vet nu med säkerhet att det saknade Herculesplanet är funnet, säger Norges försvarsminister Espen Barth Eide vid en presskonferens i Oslo.

-Mina tankar går nu till de närmaste anhöriga som i flera dagar levt i ovisshet.

12.42

Personer från har under lördagsmorgonen flugit från Kiruna till Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta för att påbörja kartläggningen av haveriplatsen. Sedan tidigare pågår ett arbete med att samla in fakta om flygningen.

12.38

-Det är fullt med både civila och militära klättrare som letar vrakdelar på Rabots glaciär på västsidan av Kebnekaise, säger

SVT Nordnytts Per-Anders Fredriksson.

-Polisen ha spärrat av en hel fjälldal. Vi var omkring 500 meter från klättrarna men blev bortkörda och sedan spärrade de av ytterligare ett område, säger Per-Anders Fredriksson, som också kan följas på Twitter.

-Nu åker vi tillbaka till Nikkaluokta för att skicka iväg intervjuer och bilder till redaktionen.

Se även Nordnytts rapportering!

12.34

Fyra poliser från den så kallade DVI-enheten Umeå som bland annat har till uppgift att identifiera döda kroppar transporterades till Kebnekaiseområdet från Nikkaluoukta på morgonen.

-De ska finnas på plats om det hittas några döda, säger Håkan Alsterlind, chef för polisen i norra Lappland, till TT.

DVI står för disaster, victim, identification (katastrof, offer, identifiering)

12.00

Området som genomsöks, på marken och från luften, sträcker sig från 1.500 metes höjd upp till cirka 2.000 meter.

-Det är ett massiv med en topp och det är på bägge sidor av massivet som vi söker, säger Håkan Ahlselind, talesman hos polisen.

-Men det är svårjobbat, det har blåst och snöat ända till klockan fyra i natt, det är mycket snö som har drivit och det är stor lavinrisk där.

11.52

Ett tiotal poliser och lika många fjällräddare ingår i den personal som söker efter överlevande, tillsammans med militärer från det norska och svenska försvaret. Området kring Kebnekaise fjällstation har spärrats av och inga massmedier tillåts komma närmare än cirka en kilometer från stationen.

11.44

Herculesplanet har kraschat precis på kammen mellan Kebnakaises toppar, rapporterar SVT:s Olle Gunn som är på plats i Nikkaluokta och har talat med polisens presstalesman Håkan Ahlselind.

Det är sannolikt förklaringen till att vrakdelar har hittats både öster och väster om bergsmassivet – både vid Rabots och Björlings glaciär.

11.41

-Väderförhållandena har åter försämrats i Kebnekaiseområdet. Kraftig blåst på förmiddagen har gjort att den alpina fjällräddningsgrupp som befinner sig i toppområdet har begärt att få komma ner med hjälp av helikopter, säger Håkan Ahlselind som håller i polisens mediekontakter.

(Texten fortsätter efter bilden)

11.30

-Vi har hittat flygvraket och vi har en nedslagsplats. Det finns flera tusen vrakdelar utspridda över ett stort område, säger Haakon Bruun-Hanssen, chef för Forsvarets operative hovedkvarter till VG Nett. Han säger att det fortfarande finns hopp att hitta överlevande.

11.15

Norska försvaret har publicerat bilder från nedslagsplatsen.

Klicka på länken till höger om denna text för att se några av bilderna!

10.46

En utredningsgrupp om sex personer från Statens haverikommission (SHK) är sedan i går på plats för att utreda orsaken till olyckan.

-Det är ovanligt att vi åker ut innan vi fått en bekräftad haveriplats, men det gjorde vi i det här fallet, säger Pia Jacobsson, avdelningschef på SHK.

TT: Vad är det första som gruppen gör nu?

-De samlar in fakta, tittar på om de får tag i de svarta lådorna – de är viktiga i vårat utredningsarbete. De intervjuar eventuella vittnen på plats och samlar så mycket information som möjligt.

-Vi har fått hjälp från Norge och erbjudits hjälp från andra håll också.

10.30

Ett hundratal man söker nu efter överlevande i området där vrakdelarna hittats, säger Håkan Ahlselind, områdeschef på polisen, vid en presskonferens i Nikkaluokta.

Det område som genomsöks sträcker sig från 1.500 meter och upp till cirka 2.000 meter.

-Det är ett massiv med en topp och det är på bägge sidor av massivet som vi söker, sade Håkan Ahlselind.

Han säger att det råder stor lavinfara i området och att man sprängt laviner för att öka säkerheten för personalen.

(Texten fortsätter efter bilden)

10.29

Det var markpatruller som gjorde fyndet av vrakdelarna, som är utspridda över ett större område. Därmed avslutar den statliga Flygräddningstjänsten sitt uppdrag och överlämnar ärendet till polismyndigheten i Norrbotten, som ansvarar för

Fjällräddningstjänsten, skriver Sjö- och flygräddningscentralen på sin hemsida.

Polisen ska söka efter och dokumentera ytterligare fynd samt göra en teknisk undersökning.

Statens haverikommission ska också utreda orsaken till olyckan och ett flygrestriktionsområde upprättas kring platsen.

10.00

SVT:s reporter Olle Gunn säger att vrakdelar hittats på två platser, både på västra och östra sidan av bergsmassivet, vid Rabots och Björlings glaciär. De första hittades vid niotiden. Enligt Håkan Ahlselind, områdeschef på polisen, är det inga tvivel om att det är vrakdelar från Herkulesplanet som hittats.

Ett hundratal man söker efter överlevande. Polisen har tagit över ledningen av arbetet från Flygräddningstjänsten.

-Det är mycket svårarbetat, säger Olle Gunn. Man spränger på grund av lavinfaran och området är svårforcerat, på en höjd av 1500 meter och uppåt. Nu fortsätter man leta efter vrakdelar och överlevande.

-Däremot är vädret bättre än igår. Mats Nilsson vid polisens presstjänst säger att det klarnat upp och vinden är måttlig. Det är bra väder- och siktförhållanden. Men vädret väntas bli värre i kväll så man får arbeta snabbt.

(Texten fortsätter efter bilden)

09.51

-Det har hittats flera vrakdelar nu vid Rabots glaciär väster om Kebnekaise. Vi åker dit, får ser hur långt vi kommer, skriver SVT:s och Nordnytts Per-Anders Fredriksson på Twitter.

09.49´

Vi är vid foten av Kebnekaise. Flera räddningsteam har närmat sig toppen från flera håll. Vädret blir bättre, skrev Nordnytts Per-Anders Fredriksson på Twitter vid 9.30-tiden.

09.45

-Vi kan bekräfta att vrakdelar är funna över ett större område som heter Rabots glaciär, säger Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Delarna hittades på västsidan av de två höga toppar som kallas nord- och sydtoppen.

TT: Är det själva nedslagsplatsen som hittats?

-Det kan man säga, fast det är i många små delar

09.18

Många rakdelar efter det försvunna Herculesplanet har hittats. Det berättar SVT:s reporter Olle Gunn på plats i Nikkaluokta.

Vad det är för slags vrakdelar är ännu oklart, uppger överstelöjtnant Mikael Nordmark, räddningsledare på platsen.

Vrakdelarna hittdes enligt Mikael Nordmark i närheten av Rabots glaciär i Kebnekaisemassivet.

09.06

I norska tidningen Verdens Gang berättar kommendörkapten Per Rostad, presstalesman vid Cold response-övningen, hur Herculesplanet ”Nanna” som låg strax bakom det saknade ”Siv” fick besked om att kontakten brutits med kamraterna.

-De avbröt sitt uppdrag omedelbart och började söka efter det saknade planet.

De letade så länge de kunde, tills de på grund av bränslebrist var tvungna att återvända till Evenes flygstation.

”Nanna” startade tolv minuter efter det nu saknade planet och var också på väg mot Kiruna. Ytterligare några minuter senare lyfte ännu ett Herculesplan i riktning Kiruna.

Båda transportplanen står nu på marken. Först när det är utrett vad som skett med det saknade planet kan de få börja flyga igen.

08.23

I går kom uppgifter från en svensk Jas-pilot att både norska och svenska stridsflygplan flög i närheten av de två Herculesplanen i torsdags på väg från Evenes i Norge till Kiruna. I Kebnekaiseområdet försvann plötsligt ett av transportplanen.

-Man försöker ju göra övningarna så realistiska som möjligt. De två transportplanen i övningen var på väg till Kiruna för att hämta soldater och skyddades av de andra planen, säger Mikael Nordmark.

07.59

-Här är febril aktivitet. Helikoptrar flyger i luften. Fjällstationen är avspärrad för allmänheten, berättar SVT Nordnytts reporter Per-Anders Fredriksson från en snödriva i Nikkaluokta.

Nordnytts team försökte ta sig ut en bit från fjällstationen på skoter men fick snabbt ge upp på grund av den djupa snön

-Det är tillräckligt med snö här, säger Per-Anders Fredriksson.

Det är dimmigt i Nikkaluokta men på högre höjder är sikten god.

På plats vid fjällstationen är norsk och svensk militär, svensk polis och fjällräddning, berättar Per-Anders Fredriksson.

07.48

Fyra laviner gick under natten i sökområdet kring Kebnekaise.

-Vi ska föra upp sprängmedel dit upp och utföra lavinsprängningar för att öka säkerheten för personalen, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplands jägaregruppen med ansvar för svenska försvarets stöd till sökinsatsen.

Sökinsatsen koncentreras till området kring Storglaciären, Björlings glaciär, men även till Rabots glaciär.

-Tidigare hade vi hela Kebnekaise som sökområde, nu har vi smalnat av söksektorn, och det underlättar ju, säger han.

Helikoptrar har fört upp personal till sökområdet under morgonen.

-Vädret är bättre i dag än tidigare. För en timme sedan var det klar sikt där uppe, säger Mikael Nordmark.

07.10

Strax före klockan sex var två helikoptrar på väg upp till sökområdet. Ombord hade de personal som ska leta från marken. Omkring 100 soldater och 20 fjällräddare är redo att hjälpa till.

Ytterligare två helikoptrar stod då startklara och fler plan var på väg.

-Vädret är lite bättre nu. Visserligen ligger topparna i moln, men vi hoppas kunna ta oss in i området, säger Tobias Nicander på Sjö- och flygräddningscentralen.

01.00

Sökandet tar en paus under några timmar. Den sista helikoptern återvände strax efter midnattt.

-Det går helt enkelt inte att se något, säger presstalesman Tobias Nicander vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

Klockan fem ska markpersonal ge sig ut i området igen. Under natten vilar de ut på Kebnekaise fjällstation och i Tarfala forskningsstation.

22.37

Det vadderade föremål som hittats ser ut att kunna vara delar av ett flygsäte, säger den norska Hovedredningscentralens chef Tore Wrangfjord till NRK.

21.19

Tv: Här bekräftar Norges försvarschef Harald Sunde haveriplatsen. Uppgifterna om att haveriplatsen är Storglaciären har bekräftats på flera håll, bland annat från svenska Sjö- och Flygräddningscentralen,

21.00 -Skulle aldrig gå ut i det här vädret annars, säger Erik Sarri, en av de många som ägnat det senaste dygnet åt att söka efter det försvunna planet.

20.41 Norska TV 2 är på plats vid foten av Kebnekaise. Deras team har träffat en grupp turister som säger att de hörde en kraftig smäll i området i torsdags.

-Det var ett kraftigt ljud. Som en stor explosion eller en lavin, men vi kunde inte se något, säger Josiuz Tueta till tv-kanalen.

20.31 ”De fynd som hittills gjorts räcker inte för att vi skall kunna fastställa luftfartyget som lokaliserat”, skriver Sjö- och flygräddningscentralen på sin hemsida.

20.12 Sjö- och flygräddningscentralen skriver på sin hemsida att de har bekräftat att ett svenskt förband på Storglaciären har påträffat ett antal föremål. Det rör sig om ett vadderat föremål samt ett kardborreband – allt indränkt i fotogen. Man har fotograferat detta och skickat detta till norska försvaret.

19.59 Nu bekräftar även en svensk militär med anknytning till räddningsaktionen för TT att vrakdelar har hittats i Kebnekaise. Eftersom uppgiften ännu inte bekräftats officiellt från svensk sida vill källan vara anonym.

19.46 Norske försvarschefen Harald Sunde säger till NRK att svensk räddningspersonal har hittat vrakrester som luktar fotogen.

-Ja, den svenska räddningsledningen har förklarat området som haveriplats baserat på dessa fynd. Vi har fått uppgifter från ett svenskt räddningsteam att det luktar fotogen av vrakresterna. Vi har också fått uppgifter från vårt eget team om att de kan se vrakdelarna, säger Sunde till NRK.

19.20 Fjällräddningens markpersonal avbröt sökandet klockan 18 och börjar igen i morgon bitti klockan fem.

Radarplanet blir kvar uppe i luften till midnatt. Det amerikanska Herculesplanet liksom ett norskt Orion är kvar uppe i luften. En svensk helikopter ansluter. I beredskap för nattens insats finns två helikoptrar, en svensk och en norsk.

19.01 Räddningslendingen i Göteborg bekräftar att det kommit in rapporter om möjliga fynd, men att dessa inte är bekräftade.

-Ingen har varit och tagit i fynden, så det kan vara vad som helst. Vi försöker hela tiden att nå ned till dem, säger Tobias Nicander vid räddningscentralen.

19.01 Norgers försvarminister Espen Barth Eide säger till norska TV2 att man nu kan vara nära att hitta planet, eftersom flera helikoptrar nu observerat metallföremål på bägge sidor av Kebnekaises topp.

Lars Grantinger vid den svenska räddningscentralen säger dock till nrk.no att man inte hört om observationer på båda sidor om toppen, utan att de fynd som rapporterats har gjorts på samma sida.

18.49 Nytt sökmanskap är nu på väg att sättas in i letandet.

-Vi går nu ut med en patrull på sex personer, men vi har inte stora förväntningar på vad vi ska kunna hitta, säger Thomas Mettauaino vid räddningstjänsten.

-Det blåser kraftigt och är tätt snödrev.

18:20.Sökandet efter planet kommer att fortsätta under natten, enligt Stefan Sydberg, ansvarig för militärens hjälp med bland annat bandvagnar till sökinsatsen med placering i Nikkaluokta.

-Prognoserna säger att vädret ska bli bättre.

SVT:s meterolog Pererik Åberg och köldexperten Ingvar Holmér berättar om väderläget och kylans effekter.

18:03 Observationen av ett orange föremål gjordes på nära 2.000 m höjd, säger chefen för Norges Hovedredningscentral Tore Wangsfjord.

-Den gjordes på västsidan av Kebnekaise, mellan nord- och sydtoppen

och vi bedömer det som närmast omöjligt att nå dit med markpersonal.

Det är närmast lodrätta bergssidor.

17:49 Thomas Winnberg, räddningschef Kiruna Kommun, berättar att de har 12 personer från Kirunas räddningstjänst på plats på Kebnekaise fjällstation och lika många på plats i Kiruna. Både Narvik och Gällivares räddningstjänst står i beredskap att hjälpa till. Räddningsarbetet på marken sköts av polisen. Han berättar om stämningen på fjällstationen, som är centrum för räddningsarbetet.

– De jobbar för fullt där uppe. Alla är helt fokuserade och målinriktade. Vi har flera att flyga in om det skulle behövas.

17:31 En dansk Merlinhelikopter försöker nu komma ner mot det tidigare observerade orangea föremålet för att bekräfta vad det är.

17:20 Försvarsminister Sten Tolgfors beskriver situationen som mycket allvarlig och uppger att han flera gånger under torsdagskvällen var i kontakt med sin norske kollega.

-Jag kan garantera att det finns en vilja att på alla sätt så fort som möjligt nå resultat, säger han till TT.

16:55 Enligt Sjö-och flygräddningscentralen förestår inga större risker för de piloter som arbetar i det hårda sökarbetet.

-Man tar inga risker. Det är befälhavarna som bedömer och tar ansvar för sin besättning och de är erfarna proffs.

16:50 En större lucka i molnen vid toppen av Kebnekaise har uppstått så de danska helikoptrarna återvänder för att vidare försöka undersöka det orangefärgade föremålet, enligt Peter Lindquist på Sjö-och flygräddningscentralen.

-Ingen har kunnat komma ned och titta på det, det är för svårt att landa vid toppen av Kebnekaise, säger han.

16:43 De danska helikoptrarna fick vända på grund av vädret. En helikopter ligger kvar och väntar på glugg i molnen, skriver Sjö-och flygräddningscentralen på sin hemsida.

16:38 Enligt den norska motsvarigheten till Sjö- och flygräddningscentralen har det orangefärgade fyndet gjorts på den västra sidan av Kebnekaise-ryggen, rapporterar TT. I området ska det också ha gått en lavin.

Det norska Orion-planet fortsätter att flyga över området.

16:36 Se SVT:s reporter Agneta Gustavsson rapportera på plats här.

16:32 Köldexpert Ingvar Holmér om förutsättningarna för att överleva i hård vind och kyla. Läs artikeln här.

16:13 Sjö-och flygräddningcentralen uppger att det norska Orion-planet har observerat något orange-färgat på marken. Från den höjden man flyger på är det nästan omöjligt att urskilja vad det skulle kunna vara. Helikoptrarna kommer nu att göra ett försök att undersöka detta närmare. En helikopter är redan där men ser inget.

Räddningstjänsten använder sig nu också av två danska Merlin-helikoptrar.I området finns nu också en stor mängd landburna enheter.

15:34 Den hårda vinden och snöbyarna kommer att fortsätta under kvällen men avta vid midnatt, enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Sedan kommer det vara svag vind fram till lördag eftermiddag, då vinden blir starkare igen. – Man har alltså ett fönster under i morgon förmiddag och en bit in på eftermiddagen, säger Pererik Åberg.

Men i och med att det klarnar kommer kylan och temperaturen sjunker under lördagen nedtill 5-10 minusgrader.

– På söndagen kan det vara nedtill 15 minusgrader.

14:20 I luften just nu finns fyra norska F16-plan, ett norsk Orion-plan och en engelsk ”Hawkeye”.

14.19

Det dåliga vädret har nu återigen gjort att de helikoptrar som varit på väg mot sökområdet tvingats vända om och landa.

Markpersonalen fortsätter att leta, enligt Sjö- och flygräddningscentralen.

13.30

Kjetil Vik vid norska 330-skvadronen har i ett dygn varit med i sökandet efter det försvunna Hercules-planet vid Kebnekajse. -Det är en mental påfrestning, säger han till NRK.

13.23

Flera helikoptrar försöker ta sig in i sökområdet, men är tvingade att åka en lång omväg runt bergen för att komma fram till områdets gränstrakter. Meningen är att de ska hänga och vänta vid det rektangulära sökområdets övre vänstra hörn, beredda att åka in i området när vädret ger möjlighet.

Ett flygplan av typen Hawkeye är på väg från Storbritannien för att hjälpa till.

-Det är ett spanings- och radarplan, vi kommer att länka vår kommunikation via dem. De koordinerar helikoptrarna, säger Tobias Nicander på Sjö- och flygräddningscentralen.

13:02

Bilden nedan visar området där sökningen sker, tagen i somras. Till vänster ses Drakryggen och uppe till höger Kebnekaises sydtopp. Glaciären i mitten heter Rabots glaciär.

12:40 Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet menar att det är svårt att svara på hur länge man kan överleva i den typ av terräng som det försvunna planet antas befinna sig i, rapporterar TT.

-Är man helt oskadad, rätt klädd och har tillgång till vatten kan man kanske överleva i upp till tio dagar. Men i det här fallet är de ju sannolikt skadade. Det är mycket som spelar in, säger Per-Olov Wikberg till TT. Terrängen i området är mycket svår, däremot är det inte så kallt vilket ökar chanserna att överleva. Kebnekaisemassivet har en väldigt hög bergvägg.

– Det är den mest alpina terräng vi har i Sverige. Det är det absolut värsta stället att hamna på i det här vädret, det är långt, långt till väg, minst fyra mil från farbar väg.

12:35 Försvarsmaktens helikopter Resque 301 från Kallax beger sig mot sökområdet, uppger Sjö-och flygräddningscentralen på sin hemsida.

12:28 I sökandet ingår följande: Två norska plutoner med skotrar och bandvagnar, bandvagnar från både Svenska hemvärnet och Försvaret, polis, räddningstjänst och fjällräddningen. Även privatpersoner är med i sökandet. Den unga samiska renskötaren Niila Inga har åkt i skytteltrafik under hela natten för att guida räddningsarbetarna, berättar SVT:s reporter Agneta Gustavsson.

12:22 SVT:s reporter Agneta Gustavsson finns på plats i Nikkaloukta. Hon rapporterar att centrumet för räddningsarbetet är förflyttat till Kebnekaise fjällstation.

– Det är ohyggligt många människor engagerade i sökarbetet. Nu börjar man få en uppfattning om hur gigantiskt stort området är man har sökt i, säger hon.

12:20 Norge ställer fyra Bell 412-helikoptrar till räddningsarbetets förfogande, uppger räddningstjänsten.

11:57 Räddningscentralen uppger att ett amerikansk Hercules-plan kommer till undsättning i sökandet och dessutom återvänder Orion-planet tillbaka och ersätter F16-planen som söker på hög höjd efter väderluckor där helikoptrarna kan lyfta.

11:50 Tre sökpatruller befinner sig i Kebnekaiseområdet. Sökandet sker främst med skoter, men även mindre grupper på skidor deltar, enligt Ulrika Hannu, informatör vid Kiruna kommun rapporterar TT. Det är dels personer ur den alpina fjällräddningen i Sverige, dels cirka 75 personer från det svenska och norska försvaret. Dessutom deltar civila fjällguider.

11:40 Även polis finns på plats, rapporterar TT.

-Vi är ganska duktiga på att agera tillsammans, alla har sina roller. Det är inga problem trots att många är inblandade. Alla är oerhört arbetsvilliga, säger Anette Nilsson vid polisen i norra Lappland.

-Men vi har vädrets makter mot oss. Det stormar och snöar. Det är inga goda förutsättningar.

11:34 En norsk Sea King-helikopter startar mot området för att göra ett nytt försök. Slår det väl ut, kommer räddningsstyrkorna att försöka ta fram så många helikoptrar som möjligt till Nikkaloukta, uppger Räddningscentralen. Man bedriver även ett så kallat ”färdlinjesök” längs vägen mellan punkterna Kebnekajse och Kiruna.

11.25 Både civil och militär radar visar att det försvunna norska Herculesplanet snabbt tappat höjd när det flög över Kebnekaise, läs mer här.

11.18 Det råder lavinfara 4 i området. Räddningscentralen uppger att två skredsexperter är på väg från Norge. En radar- och sambandsplattform kallad ”Hawkeye” är på väg från Storbritannien.

Sjöfartsverket även med att få fram ytterligare en räddningshelikopter med besättning. Cirka 30 personer söker för närvarande på marken och har uthållighet till på söndag. Sjöfartsverket uppger att det finns en mängd resurser att tillgå men den begränsande faktorn just nu är vädret.

10:37 Det finns fortfarande hopp att de fem personer som befann sig i planet har överlevt.

-De är militär personal som är tränade på överlevnad. Har de överlevt en krasch har de bra kompetens och goda förutsättning att överleva genom att till exempel gräva ned sig i snön. Överlevnadstiden är lång och den har inte tagit slut, säger Tobias Nicander, Sjö- och flygräddningscentralen.

10:34 Den enda helikopter som var uppe i luften har tvingats gå ned på grund av det hårda vädret.

-Den tog sig fram i dalgångarna fram till området där den skulle stiga. Men den klarade inte sista biten fram till området, säger Tobias Nicander, Sjö- och flygräddningscentralen.

10:23 Peter Lindquist, presstalesman på flyygräddningscentralen, säger till Västnytt: – Nödsändaren har inte fungerat på planet, det är ovanligt och därför vet vi inte var vi ska leta.

-Väderutsikterna är inte bra och det väntar vi på nu är att det ska ändras. Det ser inte bra ut så det kan hända att vi inte kan komma upp i luften alls i dag, fortsätter han.

10:23 Det norska Orionplanet ska avlösas av upptill fyra F16-plan som ska söka efter luckor i vädret så man kan gå in och verka helikoptrar, enligt Tobias Nicander, på Sjö- och flygräddningscentralen.

-Det är fruktansvärda förhållanden, säger han.

10:20 Ett norskt Orionplan söker på höjd och letar efter väderluckor där helikoptrarna ska kunna komma upp. Tre helikoptrar står och väntar i Nikkaloukta medan en helikopter har lyckats ta sig upp.

– Helikoptern jobbar på att ta sig fram, säger Tobias Nicander, presstalesman på Sjö- och flygräddningscentralen.

10.13 SVT:s team och andra journalister på plats har slängts ut från Kebnekaises fjällstation. Anledningen sägs vara att norsk militär behöver ha tillgång till området.

09:53 Bengt-Olov Hammarlöf, sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, säger att över 30 personer har sökt av området under natten med snöskotrar. Han har förhoppningen att hitta planet ganska snabbt om vädret blir bättre säger han här.

09.39 Gunhild Rosqvist, chef för Tarfala forskningsstation menar att det är för riskfyllt att gå ut i det här vädret och har instruerat sin personal på forskningsstationen att stanna inne för närvarande.

-Det är bara alpin räddningspersonal som kan klara av att jobba i sådana här förhållanden. När vädret är som det är nu håller vi oss inomhus, vi går inte ens ut. Man ser inte ens handen framför sig. Jag har två duktiga tekniker på forskningsstationen som kan bidra med lokalkännedom.

9.15 Bengt-Olov Hammarlöf, sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som leder arbetet med spaningarna, säger i Gomorron Sverige:

-Vädret är vår största fiende, det är dåliga siktförhållanden och svårt att flyga med helikopter. Så vi har lite problem med flygspaning. De markpatruller som är ute tittar uppåt bergeväggarna från dalgångarna och ser bara dimma.

-Vi gör försök, en norsk helikopter lyckades ta sig in i en dalgång och stångar sig fram där i dimman och snöröken men vi hade tänkt satsa på fyra helikoptrar och det funkar inte.

09:12 Området som söks av är omkring 5-10 kilometer stort i kvadrat. Hittills har sökandet inte gett något resultat. Vädret vid platsen är fortfarande hårt.

08:59 Enligt Andreas Bergström, intendent på Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen har helikoptrar lyckats lyfta.

-Vi hör helikoptar och skotrar, säger han till TT.

08.31 Det dåliga vädret i området förhindrar möjligheten för helikoptrarna att lyfta.

-Vi kommer inte fram med helikoptrarna till Kebnekaiseområdet. Vi hade hoppats att luckor i molntäcket skulle gör att vi kunde nå fram, men det går inte, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

07.12 Man avslutar sökningen av den så kallade ”hotspoten” som gav utslag från spaningsplanet. Det konstateras att aktiviteten inte härrörde från det saknade Herculesplanet.

06.40 Ett par hundra par hundra man bland annat från räddningstjänsten, två norska plutoner och hemvärnet befinner sig vid Nikkaloukta där räddningspersonalen har sin bas. -Tarfalamassivet var aktuellt tidigare, men nu har man återvänt dit, till ett område som kallas för Drakryggen. Det är ett område som är mycket otillgängligt och svårt, säger Agneta Gustavsson, SVT:s reporter på plats.

06.40 Sjö- och flygräddningscentralen konstaterar att inga signaler från nödsändare i planet eller i flytvästarna har uppfattats. Vad det beror på är oklart men det kan enligt räddningspersonal tyda på att det varit en hård krasch.

-Det gör både oss och norrmännen förbryllade. Vi vet ingenting om vad som har hänt, säger Jonas Sundin.

06.20 Marktrupper med bandvagnar och snöskotrar samt ett norskt spaningsplan söker sedan i natt av de områden där man fått indikationer om att planet kan befinna sig.

-Det är de platser som är mest troliga beroende på det sista radarekot vi har och en punkt som en värmekamera på ett norskt spaningsflygplan upptäckte i går kväll, säger Jonas Sundin, räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

05.14Ett spaningsplan som söker av området med värmekamera hittar en så kallad ”hotspot”- en varm punkt där man får utslag av aktivitet. Det området avsöks från marken.

04.00 Sökandet koncentreras till Tarfalaplatån nära Kebnekaise. där man tror att planet befinner sig.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Anders Eliasson

anders.eliasson@svt.se

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.