I fjol dog 50 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige, 14 av dödsfallen var på byggarbetsplatser. Och i år har 24 personer omkommit på jobbet. Dödsfallen ökar och byggbranschen är en av de mest utsatta branscherna.
– För att få saker och ting att gå ihop tummar man på regler, föreskrifter och lagar, och sätter inte arbetsmiljön i första rummet. Det får konsekvenser, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på fackförbundet Byggnads, i en intervju med TT.
Hoppas förhindra olyckor
Det är just expertisen kring säkerhet som ska höjas bland anställda på Skanska då de ska delta i en digital säkerhetsutbildning som har utformats av bland annat bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier.
– Vi har haft ett stort inflöde av utländska företag och underentreprenörer och vi har sett att det har funnits en väldigt ojämn kvalité på kunskapen kring hur man jobbar säkert. För att nå ut till alla måste man jobba med branschstandarder, säger Gunnar Hagman, vd på Skanska, i en intervju med TT.
Krav på arbetsgivare
Det är upp till arbetsgivare att se till att anställda har den kompetens de behöver för att kunna arbeta säkert. Men eftersom det på en och samma arbetsplats kan finnas flera typer av anställda med olika erfarenheter har det visat sig vara svårt att kunskapsmässigt hålla en jämn nivå kring säkerhet. I alla fall hittills. Om Skanskas satsning lyckas återstår att se.