I snitt äter vi nästan 15 kilo choklad och godis per person och år. Foto: TT

Sant eller falskt om godiset i ditt påskägg

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna älskar godis, det märks inte minst vid påsk när vi fyller våra ägg med snask. Butikerna säljer 64 procent mer konfektyr under påskveckan jämfört med en genomsnittlig vecka enligt Svensk Handel.

Men vad vet du om sötsakerna du stoppar i munnen?

Lösgodis kryllar av bakterier 

Åsa Rosengren är mikrobiolog vid Livsmedelsverket. 

– Socker är ju ett konserveringsmedel, det är ju för att mögel, jäst och bakterier inte ska växa till och här har vi ju en produkt med väldigt mycket socker. Det kan finnas bakterier,  men de förökar sig inte, säger hon. 

Man får finnar av choklad 

Enligt Vårdguiden så är det inte vetenskapligt bevisat att maten påverkar aknen. Om du ändå tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne, ska du lita på det. Den största anledningen till akne är dock ärftlighet och hormoner.  

Frukt är godis 

Frukt innehåller mycket naturligt socker, men anses inte problematiskt ur ett näringsperspektiv.  

– Frukt innehåller mycket näring, och bidrar också till mättnadskänsla. Vi får absolut inte tro att frukt skulle vara ohälsosamt bara för att frukt innehåller naturliga sockerarter. Frukt är inte samma som läsk och godis, säger Anki Sundin, näringsfysiolog. 

Barn blir hyperaktiva av godis

– Det finns inget vetenskapligt underlag för det. När det gäller diagnosen för hyperaktivitet, stämmer det inte överens med det beteende barn uppvisar när de får socker. 

– I debatten lyfts ibland att när barn får tårta och läsk på barnkalas är snarare själva kalaset och allt runt om kring som bidrar till energinivån, säger Anki Sundin, näringsfysiolog. 

Man kan bli sjuk av lakrits 

Om man äter mycket lakrits under en längre tid kan det ge skadliga effekter.

Till exempel kan saltbalansen i kroppen rubbas, man kan få ödem, vilket är en onormal ansamling av vätska i kroppen. Man kan också få högt blodtryck, viktökning, hjärtproblem och huvudvärk skriver Livsmedelsverket. 

Men då krävs det att du är känslig för glycyrrhizinsyra, som lakrits innehåller, samt äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.