Bild på försvarsminister Pål Jonson, bredvid arkivbild på beredskapspoliser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisstyrkans särskilda beredskapspolis lades ner 2012 – nu kan den återuppstå. ”Vi återkommer om det i närtid. Vi tittar på det och för diskussioner mellan försvarsdepartementet och justitiedepartementet”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Särskilda beredskapspolisen kan återuppstå i ny tappning – utredning tillsätts i närtid

Publicerad

Den särskilda beredskapspolisen, som lades ner 2012, kan återuppstå i ny tappning.

Nu ska en utredning tillsättas i närtid om ökat samarbete mellan Polismyndigheten och Försvarsmakten, uppger försvarsminister Pål Jonson (M) för SVT.

– Vi tittar på vilka behov som föreligger när det finns behov vid exceptionella händelser och gråzonssituationer.

Redan 2019 varnade Polismyndigheten regeringen för en lucka i lagen när det gäller bevakning av olika skyddsobjekt vid exempelvis terrordåd, eller gråzonssituationer då främmande makt sätter landet under press men där höjd beredskap ännu inte utlysts.

Tidigare var det civilpliktiga från särskilda beredskapspolisen som hade rollen att sköta den här typen av uppgifter, men den polisstyrkan lades ner 2012.

Diskuteras på regeringskansliet

Enligt uppgifter till SVT har frågan om att återupprätta särskilda beredskapspolisen diskuterats i Regeringskansliet sedan hösten, men även andra lösningar ligger på bordet.

Nu ska en utredning tillsättas i närtid, enligt försvarsministern. Utredningen blir ett led i upprustningen av totalförsvaret som pågår med anledning av ett försämrat säkerhetsläge.

– Vi tittar på det och för diskussioner mellan försvarsdepartementet och justitiedepartementet, säger Pål Jonson (M).

Från Försvarsmaktens sida är man positiv till utvecklingen, och ÖB Micael Bydén är öppen för att personal från försvaret skulle kunna utföra en del av de här uppgifterna efter begäran från polisen.

– Det vi ser framför oss är mer de enklare uppgifterna i ett skede där polisen blir hårt ansatt med sina uppgifter och där vi i Försvarsmakten skulle kunna gå in. Det kan handla om skydd och bevakning av särskilda objekt eller områden, där vi under polischefs ledning ställer trupp till förfogande, säger ÖB Micael Bydén.

Läget i omvärlden styr

Hur beredskapsstyrkan kan läggas upp är något som en utredning får ta ställning till, men olika alternativ har redan diskuteras, enligt SVT:s uppgifter. Det kan handla om en beredskapsstyrka på frivillig grund, likt den gamla beredskapspolisen, eller vidareutbildning av militärpoliser eller skyddsvakter.

– Vi ser fram emot den här utredningen beroende på hur läget är i omvärlden men vi får ju se vad man kommer fram till, om det blir en ny beredskapspolis eller inte, säger Per Engström på polisens nationella operativa avdelning.

Särskilda beredskapspolisen

Särskilda beredskapspolisen var en polisstyrka bestående av civilpliktiga personer, ofta med militär bakgrund, som kunde sättas in under exceptionella lägen.

Styrkan lades ner 2012 och orsaken som angavs till det var att den användes väldigt sällan, bara vid ett par tillfällen under årens lopp, samt att det enligt dåvarande regler inte skulle få finnas risk för att beredskapspoliserna utsattes för våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.