Foto: Skärmdump Foto: Skärmdump

Skolblankett med särskrivning upprör

Uppdaterad
Publicerad

En blankett från en skola i Ludvika har det senaste dygnet spridit sig som en löpeld i de sociala medierna.

På blanketten från Skolhälsovården, som delades ut till barnen vid en skola i Ludvika under terminsuppropet för ett par dagar sedan, kunde man läsa:

”Har ditt barn läs svårigheter?” ”Har ditt barn skriv svårigheter?”

Särskrivning provocerar

Efter att ha läst lappen hemma vid köksbordet blev Lotta Olin Persson, som har barn i den berörda skolan, upprörd av särskrivningen och la ut en bild på Facebook med kommentaren:

”Första skoldagen. Man får hem en blankett man ska fylla i. Från skolan. Försöker verkligen hitta en bra förklaring. Misslyckas.”

Blanketten har i skrivande stund delats 1443 gånger på Facebook och genererat en mängd mer eller mindre raljanta kommentarer, bland annat: ”Sär skolan – den nya skrivskolan?” och ”Svara att det verkar vara stor risk att skriv svårig heter uppstår under läsåret.”

Spridning överraskar

Lotta Olin Persson understryker att lappen inte har skrivits av en lärare och kontaktade också den berörda skolan för att påpeka språkfelet.

– Jag är allergisk mot särskrivning, speciellt när det kommer från skolan, säger Lotta Olin Persson.

Att särskrivningsblankette skulle få en sådan enorm spridning kom som något av en överraskning för Lotta Olin Persson.

– Jag är väldigt van vid sociala medier, men det gick inte att förutspå att det skulle sprida sig så här.

Kommunen beklagar

I en kommentar på Ludvika kommuns hemsida beklagar utbildningsförvaltningen det inträffade.

– Vi är tacksamma över att vi uppmärksammats på detta. Det är naturligtvis inte bra att blanketter, brev eller liknande som delas ut i skolorna innehåller särskrivningar eller andra felaktigheter, säger Anna-Lena Andersson, förvaltningschef för social- och utbildningsförvaltningen i kommentaren.

Särskrivningar ökar

Enligt Anna-Lena Ringarp, redaktör för P1:s program ”Språket”, blir många människor provocerade av just särskrivningar.

– För några år sen gjorde vi en undersökning bland våra lyssnare för att ta reda på vad de retade sig på, och det visade sig att särskrivningar var det de retade sig allra mest på.

Att många upplever att särskrivningarna ökar beror enligt Anna-Lena Ringarp på att antalet människor som skriver texter som läses av många ständigt ökar.

– Särskrivning ökar eftersom många fler publicerar sig nu än tidigare. Det fanns säkert exempel på särskrivningar även under Strindbergs tid, men numera finns det många fler människor som skriver offentlig text utan utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.