SAS vd om miljardförlusten: Ingen överraskning

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS redovisar en förlust före skatt på 1,7 miljarder kronor för fjärde kvartalet, som avslutades i oktober. Samtidigt var antalet passagerare det högsta sedan pandemins utbrott, enligt flygbolaget.

Tappet fortsätter för det krisande flygbolaget, som återigen släpper en dyster rapport. I fjärde kvartalet gör man en förlust före skatt på 1,7 miljarder kronor, medan intäkterna steg från närmare 5,8 miljarder till drygt 10,6 miljarder kronor.

– Om man ser tillbaka på vårt brutna räkenskapsår år med covid, Rysslands stängda luftrum och pilotstrejken i somras så är den här rapporten ingen överraskning, säger SAS vd Anko van der Werff till Morgonstudion.

I rapporten skriver ledningen att man fortsätter göra framsteg i transformationsplanen och att man nått viktiga milstolpar i chapter 11-processen under det fjärde kvartalet.

Fortsatt osäkert läge

I rapporten beskrivs bränslepriser och det osäkra omvärldsläget som fortsatta utmaningar för flygbolaget, och enligt van der Werff har man problem med att komma tillbaka till verksamheten som den var före pandemin, särskilt under vinterhalvåret.

– Vi måste öka takten för att växa, säger van der Werff till Morgonstudion.

Samtidigt framgår i rapporten att man ser en ökning av resor till både kallare och varmare vinterdestinationer jämfört med förra vintern.

Tufft år för SAS

2022 har varit tufft för SAS. I början av juli gick runt 900 SAS-piloter ut i strejk, efter att fack och arbetsgivare inte lyckades ro förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i hamn. En dag senare ansökte företaget om konkursskydd i USA – enligt bolaget själva för att kunna genomföra ett räddningsprogram som tillsattes i februari och som bland annat innebär att man ska sänka de årliga kostnaderna med 7,5 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.