Sätt ett tak för för invandringen och begränsa asylrätten. Det vill nu flera Socialdemokrater och förslagen har gett upphov till en intensiv debatt inom regeringspartiet. -Vi har en åsiktsklyfta i partiet säger riksdagsledamot Elin Lundgren (S).

Sätt ett tak för invandringen – krav från socialdemokratiskt kommunalråd

Publicerad

Sätt ett tak för för invandringen och begränsa asylrätten. Det vill nu flera socialdemokrater och förslagen har gett upphov till en intensiv debatt inom regeringspartiet.

– Vi har en åsiktsklyfta i partiet, säger riksdagsledamot Elin Lundgren.

Det pågår en intensiv debatt inom socialdemokratin som handlar om vilken invandringspolitik partiet ska ha. Ledningen vill inte ha tillbaka den generösa flyktingpolitiken och på många håll förs det fram krav på en betydligt stramare flyktingpolitik.

En av de som vill ha en stramare politik är Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna. Han vill ha ett tak för flyktinginvandringen och att taket ska sättas med hänsyn till hur länge utrikesfödda är arbetslösa och hur mycket pengar som betalas ut i bidrag.

– Sverige behöver ta fram nyckeltal: Hur ser det ut med trångboddheten, hur lång tid tar det att komma in i det svenska samhället och hur ser det ut med kommunernas resurser? Och allt det här ska vara grunder för hur stort vårt mottagande ska vara, säger han.

Ny migrationspolitik

Även kommunalrådet i Norrköping och tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist har liknande tankegångar. På uppdrag av partiets tankesmedja, Tiden, ska han formulera en ny socialdemokratisk migrationspolitik. Också han vill införa begränsningar:

– Även om man inte kommer fram till att man ska sätta ett tak för antalet asylsökande, så måste vi kunna diskutera vad det är vi klarar av att på ett rimligt sätt ta emot och snabbt integrera i samhället.

Men är inte just det ett tak?

– Jo, men det innebär inte att du sätter ett tak för hur många som kan söka asyl, säger Lars Stjernkvist. 

Håller fast vid generösare linje

Andra inom socialdemokratin håller fast vid den generösare linjen, bland dem riksdagsledamoten Elin Lundgren.

– Man tror att det finns plats för ett visst antal människor, så är det ju inte. Det är ju aldrig någon som bävar för att vi har en baby-boom i det här landet, säger Lundgren. 

Och hennes kollega Thomas Hammarberg håller med:

– Sverige har ett anseende att vara ett land som verkligen respekterat till exempel asylrätten. Om vi skulle börja tumma på den, som har föreslagits, så skulle det få kedjeeffekter. Inte bara i Sverige utan också i andra länder, säger Thomas Hammarberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.