Elsa Widding (SD) får inte fortsätta som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD-ledamoten Elsa Widding flyttas från miljöutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagledamoten Elsa Widding (SD) kommer inte fortsätta i miljö- och jordbruksutskottet, skriver Altinget.

– Riksdagsgruppen är ny, och gruppledningen har bestämt att man kan använda Elsas kunskap i skatteutskottet, säger partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Det är fråga om en rockad i utskotten, enligt Kinnunen, och en ersättare till Widding ska utses inom kort. Elsa Widding ska i stället ta plats som suppleant i skatteutskottet.

– Jag vet att Elsa själv är nöjd med den här förflyttningen, säger Martin Kinnunen.

Widding har profilerat sig i klimatfrågor och har tidigare sagt att det saknas vetenskapliga belägg för att världen befinner sig i en klimatkris. Hon har också riktat kritik mot den SD-stödda regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som hon kallat ”okunnig”.

Enligt Kinnunen består riksdagsarbetet i två delar: det arbete som sker i riksdagen, och att nå ut till väljarna.

– Hon har lagt mycket tid på extern opinionsbildning. Det är inget problem, men man får ut mer av gruppen med en sådan här förflyttning.

I tidigare rapportering angavs att Widding petats från miljöutskottet av partiet, men enligt Sverigedemokraterna har hon själv bett om att bli flyttad.

– Det stämmer bra! Jag har bett om att få byta utskott. Tror att jag kommer att kunna bidra mer i skatteutskottet, skriver Elsa Widding på torsdagskvällen i ett sms till SVT.

Vad har fått dig att landa i det? Tänker att du ju profilerat dig så starkt i just klimatfrågan.

– Det är långt ifrån bara klimatfrågan som hanteras i jordbruksutskottet, mycket EU frågor, skriver Elsa Widding.

Kommer du fortsätta opinionsbilda och fokusera på klimatfrågorna? Eller blir det mer fokus på ekonomi- och skattefrågor för din del?

– Martin Kinnunen är vår talesperson för klimatfrågan men jag har givetvis ett stort intresse av den frågan även fortsättningsvis. Jag håller till exempel en hel del föreläsningar om energi och klimat. Samtidigt blir det intressant att sätta sig in i ett nytt område som jag hoppas kunna bidra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.