SD öppnar för Nato – ”Lär gå hem hos egna väljare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat flera riksdagspartier till nya omprövningar. Nu är det Sverigedemokraternas tur. Partiet vill öppna dörren för svenskt Nato-medlemskap och säger samtidigt ja till ökat flyktingmottagande.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Denna helg samlas Sverigedemokraterna till valkonferens i Stockholm. Under två dagar ska partiet fatta diskutera och beslut om valplattformen inför riksdagsvalet i september.

Konferensen genomförs i en tid som är starkt påverkad av Rysslands anfall mot Ukraina. Ett europeiskt land har angripits och ett blodigt krig pågår, samtidigt som flera miljoner människor flyr undan krigets fasor. Ryska ledare hotar omvärlden med kärnvapen eller riktar specifika hot mot Sverige och Finland.

Allt detta har i grunden förändrat det säkerhetspolitiska läget och har också en betydande inverkan på den politiska situationen i Sverige. Svenska politiker har den senaste tiden fattat beslut som de inte gjort tidigare, bland annat skickat vapen till Ukraina.

Krav på folkomröstning stryks

För Sverigedemokraterna, liksom för flera andra riksdagspartier, innebär kriget ett behov av att ompröva viktiga delar av politiken.

Det tidigare motståndet mot Nato begravs nu. Det innebär inte att partiet oreserverat stödjer ett svenskt Nato-medlemskap, men kravet på en folkomröstning stryks och SD vill nu snabbutreda Nato-frågan. Syftet är att skapa handlingsfrihet om läget försämras ytterligare eller om Finland väljer att lämna in en ansökan till Nato.

Det här är en betydande förändring av partiets politik på ett centralt område. Trots detta blev det inte en särskilt omfattande debatt i frågan när den nya partilinjen avhandlades på valkonferensen. De flesta ombud som klev upp i talarstolen gav sitt stöd för den nya linjen. Endast ett fåtal yrkade avslag på delar av partiledningens förslag.

”Lär gå hem hos väljarna”

Att byta ståndpunkt i Nato-frågan lär också gå hem hos Sverigedemokraternas väljare. Enligt Novus undersökningar finns en klar majoritet av SD:s sympatisörer som vill gå med i Nato.

Skulle partiet i nästa steg faktiskt säga ja till en svensk ansökan om medlemskap uppstår en majoritet i riksdagen för detta. Det skulle sätta hård press på Socialdemokraterna, som ännu säger nej och fortsätter att förorda alliansfriheten. Men att döma av Jimmie Åkessons uttalanden på lördagen är ett sådant steg inte aktuellt att ta just nu.

En annan fråga där Sverigedemokraterna nu anpassar sin politik till ett nytt läge är flyktingfrågan. Också detta sker under intryck av kriget i Ukraina.

Avsteg från asylstopp

Trots att partiet anser att ”Sverige är fullt” och länge har krävt ett totalt asylstopp är man nu berett att göra undantag för flyktingar från krigets Ukraina.

Och det kan bli många flyktingar, kanske uppemot 200 000, enligt Migrationsverkets bedömning.

Den stora skillnaden jämfört med förra flyktingkrisen är, enligt Sverigedemokraterna, att den nuvarande krisen sker i närområdet och att Sverige därför bör ta emot flyktingar från Ukraina. Ändå innebär det ett principiellt avsteg från partiets tidigare krav på ett totalt asylstopp. Enigheten inom Sverigedemokraterna tycks dock vara stor om att Sverige i detta läge ska ta emot flyktingar från Ukraina.

Därmed finns också en bred uppslutning bland riksdagspartierna om att Sverige ska ge skydd åt dem som flyr krigets Ukraina.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.