På tidningen Dispatch Internationals hemsida jämförs islam med nazism och där finns budskap som att manifestationerna för Kristallnatten 1938 ”har blivit en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister” och i en artikel hävdar en professor att muslimska böneutrop inte bara kallar till bön, utan kan tolkas som hot.
Richard Jomshof, som nu är utsedd till Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson är ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren och ansvarig för beslutet att skicka ut tidningen Dispatch International till partiets medlemmar. Att islam jämförs med nazism är något Jomshof tycker är fullt relevant.
Jämför islam med nazism
– Även jag har jämfört islamismen med såväl nationalsocialismen som kommunismen. Det är något jag står för också. Jag tycker att det är fullt rimlig jämförelse, säger Jomshof till TT.
Trots att tidningen nu jämför islam istället för islamismen är diskussionen relevant anser Jomshof.
– Jag tycker nog att man kan föra de diskussionerna ändå, eftersom islam är en ideologi. Det betyder naturligtvis inte att det bara skulle finnas en riktning inom islam eller att alla muslimer tycker samma sak. Det finns olika riktningar i alla ideologier, säger Jomshof till TT.
Efter presskonferensen i dag sade Jomshof, inför flera journalister, bland annat SVT:s Margit Silberstein: ”Islam är i dag det största hotet mot det demokratiska Europa. Värre än nazismen”.
Internationellt nätverk
Partiet bekostar distributionen av Dispatch International, som har nära koppling till den islamfientliga föreningen Tryckfrihetssällskapet, till sina medlemmar i samband med ett utskick av partitidningen SD-kuriren, skriver ETC.
Annika Hamrud har granskat Sverigedemokraterna och skrivit boken ”Svensk Svenskare. Ett reportage om Sverigedemokraterna”.
– Tidningen har egentligen bara ett fokus, nämligen att utpeka islam som ett stort hot, säger Annika Hamrud till SVT Nyheter.
– Organisationen är en del av Counterjihad-rörelsen. Man anser att muslimerna ska ta över, säger Hamrud.
Counterjihad-rörelsen är ett internationellt nätverk som anser att det pågår en islamisering av västvärlden. De har också kopplingar till English Defence League, EDL, som pekar ut islamiseringen som det stora hotet mot det brittiska samhället. Flera EDL-demonstrationer har urartat i våld. I början av augusti höll EDL en demonstration i Stockholm.
Massmördaren Anders Behring Breivik har pekat ut EDL som en inspirationskälla, men EDL har förnekat samröre med Breivik och tagit avstånd från hans terrordåd.
”Tydligt avsteg”
Enligt Annika Hamrud har Sverigedemokraterna efter Breviks terrordåd jobbat aktivt för att inte förknippas med EDL och counterjihad-rörelsen. Partiledaren Jimmie Åkesson gick tidigare i höst ut med ett brev till de förtroendevalda att det rådde nolltolerans i partiet. Hans brev kom efter att en rad kontroversiella uttalanden gjorts av lokalpolitiker.
– Detta är ett tydligt avsteg från nolltoleranslinjen, säger Hamrud.
Richard Jomshof anser däremot inte att tidningens budskap går emot Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism och extremism.
– Tidningen kan knappast anses rasistisk. Alla muslimer tillhör ju inte samma ras, säger han till Sydsvenskan.
En stor del av dagens presskonferens kring dagens utnämnande av Jomshof och Sällström kretsade kring medskicket av Dispatch International.
– När vi först fick förfrågan var vi tveksamma. Men när vi såg tidningen så anser vi att det är en viktig röst i samhällsdebatten, även om vi inte ställer oss bakom allt som tidningen skriver, säger Jomshof.
Det är en tidning som jämför islam med nazism, som beskriver Sverige som en totalitär stat, som beskriver manifestationerna för offren för kristallnatten som ”en tummelplats för bögar, lesbiska, muslimer och vänsteraktivister – är det förenligt med er nolltolerans?
– Jag säger inte att allt som står i tidningen är korrekt. Men jag anser att den har en viktig roll i samhällsdebatten, säger Richard Jomshof.
Varför vill ni ens beblanda er med sådana åsikter?
–Det finns saker de skriver som vi inte ställer upp på. Men i grund och botten tycker vi att det är en tidning som fyller en funktion.
På vilket sätt är det en viktig röst i samhällsdebatten?
–Eftersom att man diskuterar till exempel islam i ett bredare perspektiv, att man vågar det. De tar upp aspekter av den här debatten som andra tidningar inte gör.
Partiledaren Jimmie Åkesson säger att han inte har läst tidningen.