Men, som många andra traditioner, dras försäljningen av semlor ut allt mer. På Sandéns konditori i Jönköping säljer man till exempel semlor för fullt just nu.
-Vi har sålt under november i många år, mer än tio, säger Maja Vorkapic.
Varför konditoriet började med semlor i november vet hon inte, men nu har det blivit en tradition. Det går åt några hundra varje dag.
I kungliga huvudstaden går semlorna att köpa redan, både på konditori och i butik. Coop sålde till exempel semlor under allhelgonaveckan.
-Vi såg det som ett allhelgonabus, säger Magnus Nelin, presschef hos Coop. Nu pausar vi fram till årsskiftet.
Konditor Ulf Eichmüller i Malmö bryr sig inte om tidiga fastlagsbullar. Hans konditori Hollandia börjar sälja annandag jul.
-Det har vi gjort i många år och det fortsätter vi med.
Han tycker det finns viktigare saker att diskutera än under vilken tid semlorna säljs.
-Kunderna bestämmer. Vill de ha semlor i november så kan de väl få det.
TT
50 miljoner semlor
• Ordet semla kommer från det latinska ordet ”simila” som betyder ”det finaste mjölet”. Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar spreds hit under 1600-talet. Långt senare fick de det utseende de har i dag, bakade på fint vetemjöl och socker.
• Den stora semmeldagen är fettisdagen, som nästa år infaller den 8 mars. I gamla tider skulle det vara fest denna dag. Sedan kom ju fastan och den varar som alla vet till påska.
• Under säsongen sätter vi i oss 40-50 miljoner semlor.
• Den mest kände älskaren av semlor i Sverige är detektiv och heter Ture Sventon, sprungen ur författaren Åke Holmbergs fantasi.
TT