Sverige tog hem silvret i Bocuse d'or. Foto: Gorm Kallestad

Silver för Sverige i Bocuse d'or

Uppdaterad
Publicerad

Skrei, klippfisk, pilgrimsmussla och ren var de norska råvarorna som stjärnkockarna hade att jobba med – och det blev en helnordisk prispall. Allra bäst lyckades enligt juryn Danmark följt av Sverige på silverplats. Norge kom på tredje plats.

– Vi hade högsta poäng på kötträtten och arbetet i köket och det skilde ett halvt poäng per domare på fiskrätten, men där var det någonting som hände som gjorde att det inte räckte hela vägen, säger Gustav Leonhardt.

Det blev ytterligare en utmärkelse för det svenska laget när Noel Moglia utsågs till bästa commis (assisterande kock).

Sverige vann flest priser

– Vi har i alla fall vunnit flest priser. Det är vi väldigt glada för, det är sällan som man både tar hem en pallplats och vinner priset för bästa commis, men Noel är otroligt duktig, säger Gustav Leonhardt.

Bocuse d'or är världens mest ansedda gastronomiska tävling med 65 länder som deltar globalt. Av Europafinalens 20 deltagande länder gick 10 vidare till världsfinalen som äger rum i januari 2025 i franska Lyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.