Delad bild med två sektioner: vänster sida visar Karin Rystedt, HR-direktör på Statens institutionsstyrelse, höger sida visar en figur i silhuett med en flagga i bakgrunden, associerad med terrorism.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har brustit”. Se när HR-direktören konfronteras med SVT:s uppgifter. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Sis-hem sparkade IS-sympatisör – anställdes igen efter namnbyte

Publicerad

2018 upptäcker ett Sis-hem i Göteborg att en av deras anställda är radikal islamist. Mannen avskedas omedelbart – och Statens institutionsstyrelse utlovar skärpta rutiner.

Men SVT:s granskning visar att mannen byter namn, och lyckas få ett nytt jobb på ett Sis-hem i Örebro.

Sis-hemmet Nereby i Göteborg har i uppdrag att tvångsvårda pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

Hösten 2018 nås ledningen av oroväckande information: En anställd har pekats ut som en säkerhetsrisk av Säpo.

Den radikale läraren

SVT:s granskning visar att mannen vid det här laget sparkats från en skola, misstänkt för religiös extremism, kan kopplas till två radikala, islamistiska organisationer och har uttryckt stöd för Islamiska staten.

Efter en utredning avslutas mannens anställning.

I ett svar till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen skriver Sis att rekryteringsrutinerna ska skärpas ”så att liknande händelser inte ska inträffa igen”.

Återanställs efter namnbyte

SVT:s granskning visar att mannen efter detta byter namn och flyttar till Örebro.

2021 får han ett nytt jobb: På Sis-hemmet Runnagården, som tar emot kvinnor med missbruksproblematik och våldsamma beteenden.

– Vi betraktar detta som en allvarlig händelse, säger Karin Rystedt, HR-direktör på Statens institutionsstyrelse.

Rystedt säger att Runnagård följt sina rutiner, kontrollerade belastningsregister och tog referenser. En av dessa var, enligt henne, från det förra Sis-hemmet i Göteborg.

– Eftersom den referensen var god tog vi inte del av personalakten – vilket vi borde ha gjort, fortsätter Karin Rystedt.

Den här referensen, har ni tittat närmre på den?

– Nej, det har vi inte.

Släkting stod som referens

SVT:s undersökning visar att det är en släkting till den utpekade islamisten som stått som referens. Även släktingen jobbade på Sis-hemmet i Göteborg, och även han fick sluta i samma veva – efter misstänkta kopplingar till radikal islamism.

– Uppenbarligen har personen lämnat en referens, och den var inte lämplig, trots att man tog den. Det visar att detta inte varit en tillräcklig åtgärd, säger Karin Rystedt.

Har Statens institutionsstyrelse brustit?

– Ja, den här personen skulle vi inte ha anställt.

Efter SVT:s granskning har Sis beslutat att Lex Sarah-anmäla återanställningen av mannen. Man kommer också att ytterligare skärpa sina rutiner vid rekrytering.

Mannen avtjänar i dag ett fängelsestraff för åtta fall av våldtäkt. Han har avböjt en intervju med SVT.

Den radikale läraren

SVT har granskat en utpekad radikal islamist som lyckats få jobb på sju skolor, två Sis-hem och ett HVB-hem sedan 2014.

Med hjälp av bland annat falska referenser och ett namnbyte har mannen hållit sin bakgrund hemlig för nya arbetsgivare.

Mannen har uttalat stöd för IS, varit talesperson för två radikala, islamistiska organisationer och har direkta kopplingar till två imamer som bedömts som hot mot rikets säkerhet av Säpo.

Hösten 2022 begår han åtta våldtäkter på ett HVB-hem i Örebro. Se hela granskningen i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den radikale läraren

Mer i ämnet