”Beklagligt” menar flera politiker om att Maud Olofsson vägrar komma på en KU-utfrågning. Här Peter Eriksson (MP), Per Bill (M) och Mia Sydow Mölleby (V). Foto: TT

Skarp kritik mot Olofssons nej

Publicerad

Maud Olofsson har upprepade gånger inbjudits till en utfrågning i Konstitutionsutskottet. Men hon står fast vid sitt nej. Beslutet har idag väckt skarp kritik.

– Jag tycker det är fasoner som inte ska finnas i en modern västerländsk demokrati. Då ska makten komma när granskningen krävs och de institutioner som ansvarar för granskningen ska man ha respekt för, säger Peter Eriksson (MP), som är ordförande i KU.

Känner sig ohederligt behandlad

Maud Olofsson anser att hon blev ohederligt behandlad av KU 2012 då hon frågades ut om turerna kring försäljningen av biltillverkaren Saab. Hon menar också att Nuon-utfrågningen beror på att det är valår. Det köper inte Eriksson.

– Det är ett slags maktens arrogans. Om hon inte får de frågor hon förväntar sig, och den behandling hon förväntar sig, så är hon inte med. Det är inte hon som ställer kraven på hur en granskning ska se ut, det gör de som granskar. Det måste man acceptera om man är i maktens sfärer, man kan inte vara en prinsessan på ärten och agera utifrån det, säger Peter Eriksson.

KU-ledamoten Björn von Sydow (S) är kritisk på samma punkter som Eriksson.

– Jag är väldigt beklämd över Maud Olofssons uteblivande. Vi behöver ju få ställa frågor. Statsministern har gjort uttalanden som kan tolkas så att ett statsråd när det har avgått inte bör infinna sig och att vi håller på att få en ny praxis, och det känns bekymmersamt.

”Tråkigt men acceptabelt”

Ledamöter från M och C säger sig ha större förståelse för Olofssons nej.

– Det är tråkigt, men jag får acceptera det, säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).

Han anser inte att hennes utevaro försvårar granskningen.

– Vi har en god bild av vad som har hänt, säger Bill och syftar på de skriftliga svar som inkommit från Olofsson och näringsdepartementet.

Han välkomnar också att Reinfeldt nu sagt att sittande ministrar ska infinna sig om de kallas.

– Men hur det påverkar KU i framtiden att en tidigare minister, för att det förflutit fem år och inte riktigt minns, det vill jag inte spekulera om i dag.

”Vill rädda Reinfeldt”

Även FP:s KU-ledamot, Karin Granbom Ellison, tycker att det är ”tråkigt att Maud Olofsson inte infinner sig”, men anser att utskottet i Nuon-ärendet ändå kan göra en fullgod bedömning eftersom flera andra ministrar kommer.

– Det är för tidigt att säga om det behövs tvingande kallelser, anser hon.

Men Peter Eriksson, Miljöpartiet, är kritisk. Han menar att när Maud Olofsson uteblir får KU bara Reinfeldts bild av beredningen av affären, trots att de har beskrivit den olika. Vilken version som stämmer kan nu inte riktigt klaras ut enligt Eriksson. Det väcker också frågan om Olofsson håller sig undan för att rädda Reinfeldt och undvika att bilden splittras.

– Man kan ju fundera på om man har varit överens om det, att det är bättre för regeringen om Maud Olofsson inte kommer.

Mia Sydow Mölleby (V) riktar den hårdaste kritiken mot Reinfeldt.

– Det allra värsta är att Maud Olofsson får uppbackning av andra ministrar. Vi har en statsminister som säger mer eller mindre att det här är okej, det tycker jag är ett jätteproblem.

Enligt Sydow Mölleby är det just Reinfeldts svar som innebär den största risken för att fler tidigare ministrar i framtiden kan komma att avböja KU:s kallelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.