Foto: TT/SVT Design

Skattesänkarstopp splittrar alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna med statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg i spetsen har flaggat för ett skattesänkarstopp under kommande mandatperiod. Men allianskollegorna Centerpartiet och Kristdemokraterna är inte med på tåget.

Sedan ett par veckor sitter alliansens partiledare i skarpa förhandlingar inför vårbudgeten och det gemensamma valmanifest som ska läggas fram i augusti.

Den här gången finns det inte så många miljarder att slåss om. Istället har finansminister Anders Borg (M) krävt att partiledarna kommer med förslag på utgiftsminskningar och skattehöjningar. Målet är att komma tillbaka till ett överskott i de offentliga finanserna kommande mandatperiod.

På en pressträff i måndags lanserade Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett ”omslag” i den ekonomiska politiken. Och på Moderaternas nya spelplan inför valrörelsen finns inget utrymme för fortsatta skattesänkningar.

– Vad vi nu ser framför oss, hela nästkommande mandatperiod, kommer inga nya skattelättnader att komma fram, sade Fredrik Reinfeldt.

– Nu skiftar vi om, nu sätts ett ramverk som kommer att gälla för Sverige kommande fyra år. Det här är valrörelsen.

C vill fortsätta sänka skatterna

Men att utesluta skattesänkningar är inte en linje som centerledaren Annie Lööf är beredd att skriva under på. Hon vill fortfarande gå till val på sänkta skatter.

– Jag tycker det är viktigt att säga att det handlar inte om ett skattesänkarstopp eller ett reformstopp utan det handlar om att finns det finansiering så är vi beredda att göra reformer för fler jobb, fler småföretag och en levande landsbygd, säger hon.

Centerpartiet har bland annat lanserat ett så kallat jobbskaparavdrag som går ut på sänkta arbetsgivaravgifter för företag med upp till tolv anställda. Det skulle kosta mellan två och tolv miljarder.

– Allt handlar om vilket reformutrymme man har. För oss är det väldigt viktigt med sänkta kostnader för små företag i hela landet. Det kan ske genom minskade sjuklönekostnader för små företag, man kan minska regelkrånglet och man kan arbeta med sänkta arbetsgivaravgifter och kapitalskatter. Men exakt vilka krav Centerpartiet kommer att ha i valet kommer vi att presentera i vårt valmanifest i augusti.

KD: Olyckligt

Inte heller Kristdemokraterna, som prioriterar sänkt skatt för pensionärer, vill skriva under på ett skattesänkarstopp kommande fyra år.

– Att i förväg exkludera halva den finanspolitiska verktygslådan, det känns lite olyckligt, säger Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson.

Varför tror du att finansministern så tydligt vill säga att det är ett skattesänkningsstopp som gäller?

– Det måste finansministern svara på. Vi kristdemokrater vill att man kan använda alla verktyg och se vad som händer med ekonomin de kommande fyra åren. Vi vill inte slänga bort vissa av de här verktygen på finanspolitikens område i förväg.

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet slåss mot vikande väljarstöd. I den senaste mätningen från Sifo fick C rekordlåga 2,8 procent.

– Det är givetvis en riktigt dålig siffra. Vi måste bli tydligare i att kommunicera landsbygden, miljön och småföretagandet som våra profilfrågor, säger Annie Lööf.

I morgon, torsdag, ska finansminister Anders Borg presentera de ekonomiska prognoserna fram till 2018 för riksdagens finansutskott. Då väntas han även berätta mer om vilka skattehöjningar som krävs utöver de han redan aviserat som höjd skatt på alkohol och tobak och höjd fordonsskatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.