Foto: TT

Skolor glöms bort i bostadsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

När landets kommuner bygger bostäder glömmer många bort att planera för skolorna och barnen får gå i baracker. Det är även en dyr lösning, visar en granskning av Dagens Nyheter.

När landets kommuner bygger bostäder glömmer många bort att planera för skolorna och barnen får gå i baracker, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Tidningen har studerat de 100 områden i Sverige där det byggdes flest bostäder 2011–2014. I 60 av dessa har kommunerna fått sätta skolbarnen i tillfälliga baracker, trots att arbetet med detaljplanerna för bostadsprojekten påbörjats i snitt tio år tidigare.

– Det är bekymmersamt. Det är just den här typen av saker som kommunerna ska titta på i sin översiktsplanering, säger planarkitekt Klara Falk på Boverket.

Större skolklasser

Konsekvensen har också blivit att klasstorlekarna ökat kraftigt. Av de 50 skolorna med lägst lärartäthet i landet ligger majoriteten i områden som har haft stort bostadsbyggande, enligt DN.

Skolgården vid Johan Skytteskolan i Älvsjö i Stockholm har blivit mindre. Sedan 2005 har en skolbarack tagit upp den del av tomten.

Visst hade det varit fint om man hade byggt skolor samtidigt som man bygger nya bostäder. Det är ganska mycket att ha 28-29 elever i lägre årskurser. Vi har duktiga pedagoger här, så vi löser det. Men all forskning säger att det vore bättre om grupperna var mindre, säger Britt Wikudd, biträdande rektor på Johan Skytteskolan till DN.

Baracker en dyr lösning

Barackerna som används uppfyller alla arbetsmiljökrav, men lösningen är mycket dyr. Granskningen visar att hyran för en av skolorna är 3,9 miljoner kronor per år, plus en uppställningskostnad på 7, 8 miljoner kronor. Det är olyckligt

Det är olyckligt när det inte byggs nya skolor i samband med stora bostadsprojekt. Vi borde kunna bättre. Jag tycker att vi har utvecklat ett bättre samarbete med utbildningsförvaltningen nu, men det har tyvärr varit så att skolplaneringen har varit en sak och bostadsbyggandet en helt annan, säger Thomas Stoll, planchef i Stockholms stad till DN.

Få undantag

I Umeå och Karlstad har lyckats bättre med sin samhällsplanering, men det är relativt få undantag. I flera delar landet har situationen lett till att lärartätheten försämrats kraftigt. Det har i sin tur gjort att klassernas storlek har ökat. Av de 50 skolor med lägst lärartäthet ligger majoriteten i områden som har haft högt bostadsbyggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.