• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Skräpsyndare skräms inte av böter

Publicerad

Att jaga skräpsyndare är inget prioriterat område för polisen, och färre och färre får böter. Låt kommunerna bötfälla skräpsyndare i stället, tycker stiftelsen Håll Sverige rent.

Sedan fyra år tillbaka kan den som lämnar skräp i offentliga miljöer få böter på upp till 800 kronor, men hittills måste den så kallade nedskräpningslagen betraktas som en flopp.

2012 skrevs 289 böter ut. 2013 låg siffran på 229 böter. Förra året hade antalet böter sjunkit till 195 stycket. Och trenden ser ut att fortsätta; mellan januari och maj i år hade 71 skräpböter utfärdats.

”Vi måste bötfälla mer”

Den ideella stiftelsen Håll Sverige rent tror att lagen skulle få större effekt om kommunerna kunde skriva ut skräpböter, ungefär som parkeringsvakter.

– Eftersom vi uppenbarligen har misslyckats så känner jag att vi måste bötfälla mer. Då föreslår vi, antingen att polisen gör räder, att man fokuserar någon vecka per år och faktiskt jobbar med att utfärda skräpböter. Eller att man flyttar sanktionsätten och låter kommunerna vara ansvariga för att utfärda skräpböter, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Inte prioriterat

Många kommuner jobbar aktivt med att förebygga nedskräpning, inga mätningar tyder på att nedskräpningen minskat, enligt en rapport från Håll Sverige rent.

Lars Byström, presstalesman för Stockholmspolisen, erkänner att skräpbovar inte är något prioriterat område för polisen. Eftersom polisen har möjlighet att lämna rapporteftergift, kan man också avstå från att skriva ut böter.

– Det är bra att vi har möjligheten att bötfälla. Men precis som det finns grader i helvetet så finns det olika typer av nedskräpning. Kastar någon en colaburk tycker jag kanske att det är tillräckligt att be personen plocka upp den, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.