• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skruvkork en riktig miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt mer plast i förpackningar vilket är sämre för klimatet. Det här visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Mjölkförpackningar av ”takåsmodell” med skruvkork i plast orsakar drygt 50 procent mer utsläpp av växthusgaser än den traditionella ”tegelstensförpackningen”. Det framgår av rapporten

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar. Tetra Pak är en av de producenter som tillverkar takåsmodellen med skruvkork.

-Det är många konsumenter som vill ha en ökad funktionalitet i form av en återförslutning, säger Erik Lindroth som är miljöchef på Tetra pak.

Planerar förnybart

Han håller med om trenden att det blir allt mer plast i förpackningar, men säger också att Tetra Pak nu försöker ersätta plastkorken med en kork baserat på förnybart material.

De vanligaste materialen i förpackningar är plaster, kartong, papper, glas och metall. Och som huvudregel går det åt mindre energi att producera material från en återvunnen råvara.

-Klimatpåverkan blir till exempel bara en tjugondel så stor om man använder återvunnen aluminium jämfört med förstagångsaluminium. Därför är det viktigt att man återvinner sina förpackningar, säger Anna-Karin Johansson som är miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Karin Axelsdotter Olsson

karin.axelsdotter-olsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.