Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialarbetaren: ”Vi har flera gärningspersoner som kan fortsätta begå våldsbrott mot sin partner”. Foto: SVT/Storyblocks

Skyddet för utsatta kvinnor brister: ”Tas inte på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsutsatta kvinnor riskerar att falla genom samhällets skyddsnät – och många blir helt utan hjälp. Nu ska Sveriges arbete mot våld i nära relationer granskas.

– Vi kan inte ha det som ett normalläge att så många kvinnor mördas varje år, säger jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L).

I veckan besöker Europarådets expertgrupp Sverige för att undersöka hur Istanbulkonventionen efterlevs. Konventionen som skapades till skydd för våldsutsatta kvinnor ska bland annat se till att förebygga och lagföra våldet.

Expertbesöket sker bara timmar efter att ytterligare en kvinna dödats i sitt hem, den här gången i Kungälv. Mannen som sitter anhållen misstänkt för dådet hade någon form av relation med kvinnan.

Får ingen hjälp

Sverige har gång på gång kritiserats för bristande skydd för våldsutsatta kvinnor. Enligt Socialstyrelsens senaste rapport söker både kvinnor och gärningsmän hjälp – men fångas inte upp av samhället.

– Vi ser att informationen om våldet fastnar i olika myndigheter. Kriminalvården kan exempelvis känna till att gärningspersonen har tankar på att skada sin partner, men det kommer inte till polisens kännedom, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.

Även Amnesty är kritiska.

– Vi lever inte fullt ut upp till Istanbulkonventionen, det är helt klart. Kvinnorna har många och långa kontakter med utan att få hjälp, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på Amnesty.

Stort mörkertal

Enligt Socialstyrelsen finns ett behov av ökade insatser inte bara för de utsatta kvinnorna, utan även för våldsutövarna. Man vill också se ett större fokus på psykiskt våld.

– Vi ser att det psykiska våldet inte tas på lika stort allvar. Trots att det finns hot och trakasserier så bortförklaras det. Vi har sett flera fall där det sedan eskalerat och skett ett mord, säger Moa Mannheimer.

Jämställdhetsministern: ”Bra att vi granskas”

I november i år ska Europarådets expertgrupp presentera sin granskning om Sverige. Besöket välkomnas av jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L).

– Vi kan inte ha det som ett normalläge att så många kvinnor mördas varje år. Det är bra att vi granskas och får bra rekommendationer, säger hon.

BARA 4 procent anmäler till polisen

År 2022 dödades tio kvinnor av en nuvarande eller före detta partner.

Samma år anmäldes 36 019 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen.

För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2022 begicks brottet av en bekant person i 80 procent av fallen. Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent.

Den senaste heltäckande kartläggningen om våld i nära relationer gjordes av Brottsförebyggande rådet (Brå) 2014. En ny rapport ska presenteras i år.

I kartläggningen uppgav var fjärde kvinna att de blivit utsatta för systematiska kränkningar och förödmjukelser, försök till inskränkning i friheten, hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller tidigare partner. Motsvarande siffra för männen var 17 procent.

Det är betydligt vanligare att kvinnor blir utsatta för grov misshandel som leder till behov av sjukvård, visar rapporten.

4,7 procent av de våldsutsatta kvinnorna svarade att de anmält våldet till polisen.

ÄR DU SJÄLV UTSATT, ELLER KÄNNER NÅGON SOM ÄR DET? Hit kan du vända dig:

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst. Organisationen har en jourtelefon som erbjuder stöd på mer än 70 språk.

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.