Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) gör varje år en undersökning om skolungdomars alkohol- och drogvanor. Den visar att ungdomar dricker allt mindre hembränt.
– På nationell nivå är det nästan obefintligt. Norrbotten är ett sådant ställe där man kan tänka sig att det är mer hembränt. Om de har uppfattningen att det är på utdöende får man verkligen tro det, säger CAN:s presskontakt Anna Raninen.
Köper utländsk sprit
Även Mats Ramstedt, som forskat om svenskars alkoholvanor vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad), bekräftar den hemmagjorda spritens död.
– När det gäller ungdomar är det förmodligen till förmån för sprit från andra länder, säger han.
Förra året polisanmäldes 105 brott om olovlig sprittillverkning i Sverige. För 20 år sedan anmäldes över 1 700 hembrännare, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) siffror.
Luleåpolisen lägger ner hembränningsenhet
Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen är inte förvånad att Luleåpolisen lagt ner sin enhet som jobbade mot hembränning.
– Jag har inte hört talas om fenomenet på länge. Sista apparaten jag var med och beslagtog var i Solna 1983. Det har blivit alldeles för billigt med sprit från annat håll, säger Lindgren.
Trots att hembränningen minskat markant i Norrbotten är det fortfarande där den är som störst tillsammans med Gävleborgs län. Förra året anmäldes 16 fall i respektive län.
Kronoberg, Jönköping och Halland hade inga anmälningar förra året.