Tillväxten och storleken på torskarna i Östersjön är inte normal. Många är bara ett par-tre decimeter långa. De blir också könsmogna tidigare. Varför är oklart. Forskarna kan inte heller bedöma åldern på fiskarna när de är så små. Därför pågår nu ett projekt att ID- märka tusentals torskar. Om de återfångas kan man se tillväxt och kanske ålder.
Flera hot mot torsken
Forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet har just avslutat en period med bottentrålning utanför Blekinges kust efter torsk. De allra flesta som fångats har varit små.
– Det finns flera teorier varför de är så små. Det kan vara dåligt med mat eller att de slutar växa av någon anledning. En teori är överfiskning. Sedan finns det också mycket säl och skarv som äter torsk, säger Annelie Hilvarsson, forskningsassistent på SLU som ansvarar för märkningen till sjöss.
Små torskar kan ha gynnats av fisket
En annan gissning är att fisket efter stora torskar gjort att man oavsiktligt avlat fram torskar som växer långsammare och som blir könsmogna tidigare. Torskarna kan alltså vara små trots att de är gamla.
– Ja, det kan vara så men det är det vi inte vet, säger Annelie Hilvarsson.
Om en märkt torsk hamnar i fiskarnas trål ska den rapporteras och skickas till forskarna i helt skick. Hittills har man bara fått tillbaka cirka en procent. Ännu finns inga svar på varför torsken är så liten.
– Det är hoppfullt att det finns ganska många individer. Då finns det en potiential att bygga på. Men det är ganska skrämmande om tillväxten har minskat på grund av en selektionseffekt. Då har vi ett minibestånd av torsk som inte kommer att ändra sig. Det är ganska läskigt, säger marinbiologen Anders Svensson på SLU efter vårens expedition.