Talmansfrågan är just nu är mycket nära sammankopplad med regeringsfrågan.

Analys: Snårig väg fram till ny talman

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På måndag väljer riksdagen ny talman. Det kommer av allt att döma stå mellan en socialdemokrat och en moderat i slutomgången. Försöken att enas kring en gemensam kandidat över blockgränsen ser ut att bli en för svår nöt att knäcka för riksdagspartierna.

Love Benigh

Politikreporter

Det pågår diskussioner mellan blocken om vem som är bäst lämpad att bli ny talman i riksdagen. Problemet är att den frågan just nu är mycket nära sammankopplad med regeringsfrågan.

Stefan Löfven och Socialdemokraternas förslag tidigare i veckan om att enas om en gemensam kandidat ses av Moderaterna mest som ett försök att splittra Alliansen.

Alliansen å sin sida vill sannolikt mest ha stöd för det namn Moderaterna fört fram, konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M). Ett annat namn som diskuterats är Centerpartiets Eskil Erlandsson.

Önsvärda egenskaper

Kravspecifikationen på en socialdemokratisk talmanskandidat är att personen ska ha erfarenhet och vara både känd och respekterad även inom oppositionen.

Socialdemokraterna har egna kandidater som är tänkbara, och som även borgerliga riksdagsledamöter kan acceptera. Namn som nämns är försvarsminister Peter Hultqvist (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Men det finns flera problem med dessa namn. Båda är i dag ministrar och innan en ny regering är på plats vill säkerligen båda två för allt i världen inte signalera att Socialdemokraterna gett upp hoppet om att få fortsätta regera. Dessutom har Eneroth enligt uppgift tackat nej.

Kan bli en doldis

Skulle det inte finnas någon uppgörelse mellan blocken på måndag så kommer Socialdemokraterna säkerligen att nominera en egen kandidat som ställs mot en borgerlig kandidat. Ytterst blir det då Sverigedemokraterna som kommer att fälla avgörandet.

Med så pass osäkra förutsättningar kommer det möjligen att bli en mindre högprofilerad kandidat. Namn som nämns är utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) och försvarsutskottets vice ordförande Åsa Lindestam (S).

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.