Delar av regeringen och kungafamiljen under riksmötets öppnande 2017. Foto: TT

Snart avgörs regeringsfrågan – här är datumen att hålla koll på

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet är klart, men ännu återstår en hel del innan Sverige har en ny regering. Den närmsta tiden väntar statsministeromröstning och budgetförslag. SVT Nyheter listar några viktiga datum att hålla koll på.

Tisdag 25 september

Riksdagens nya arbetsår inleds klockan 14 men innan dess kommer statsministeromröstningen att ske. Omröstningen kommer att äga rum 09.30, det var den nyvalde talmannen Andreas Norléns första besked efter att han tillträtt.

Regeringsbildning

Med största sannolikhet röstas Stefan Löfven bort och därmed tvingas hela regeringen avgå. Men den sitter ändå kvar som övergångsregering fram till dess att en ny regering tillträder.

14.00 är det kungen som traditionsenligt öppnar riksmötet och förutom riksdagsledamöterna deltar kungafamiljen, regeringen och andra inbjudna gäster. Det är en festlig tillställning med både orkester och körmusik – och en hemlig gäst.

Måndag 8 oktober

Sista dagen att rösta om en ny statsminister. Innan dess ska talmannen ha fört förhandlingar mellan partierna i riksdagen som lett till att han kan lägga fram förslag till ny statsminister.

Om riksdagen sedan röstar ned alla förslag till ny statsminister blir det ett extra val, vilket måste hållas inom tre månader.

Måndag 15 november

Deadline för statens budget. I normala fall lämnar regeringen sin budgetproposition till riksdagen senast den 20 september, men när det är valår samlas riksdagen senare och regeringen har därför längre tid på sig. Senast två veckor efter att riksdagens arbetsår inletts ska budgeten presenteras. Det finns dock undantag.

Om det blir regeringsskifte – vilket vi ännu inte vet – har regeringen tre veckor på sig från det att den tillträtt, dock senast den 15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet