• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Levinsson, lektor i psykologi, ger råd på hur man ska tänka om man mår dåligt på grund av sin ekonomiska situation.

Socialstyrelsen: Förhöjd självmordsrisk av ekonomiska problem

Publicerad

Lågkonjunktur, hög inflation och stigande arbetslöshet slår hårt mot svenskarnas ekonomi. Samtidigt visar en ny studie från Socialstyrelsen att det finns en förhöjd suicidrisk bland mottagare av ekonomiskt bistånd.

– Det kan bli ännu fler som kommer att må dåligt. Fler hamnar i riskzonen, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig i psykiatri, som lett studien.

Bland de som fick ekonomiskt bistånd var det nästan sex gånger vanligare att ha vårdats på sjukhus för suicidförsök och under de närmaste 12 månaderna efter att ha fått bistånd var risken att dö i suicid drygt fem gånger högre.

Lågkonjunkturen fördjupas under det första halvåret 2024 och det kommer att dröja till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans, enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos. Även arbetslösheten väntas stiga till 8,3 procent under nästa år.

– Det blir en stress och ångest att ha ekonomiska problem. Man kan känna att man hamnar i en återvändsgränd, säger Ylva Ginsberg

Ylva Ginsberg berättar att det ofta upplevs skamfyllt att prata om sina ekonomiska problem, och för många har det gått för långt när de väl söker hjälp.

”Folkhälsoproblem”

Även Henrik Levinsson, lektor i psykologi vid Lunds universitet, har forskat på ekonomiska problem och psykisk ohälsa. Han säger att sambandet är tydligt.

Man skulle nästan kunna betrakta det som ett folkhälsoproblem faktiskt.

I hans forskning fick 641 överskuldsatta personer frågan om de någon gång försökt ta sitt liv. Närmare 20 procent hade det och av dem hade 40 procent försökt flera gånger.

”Samhället har ett ansvar”

Både Ylva Ginsberg och Henrik Levinsson tycker att det är viktigt att vården börjar se ekonomiska problem som en riskfaktor.

– Samhället har ett ansvar, man borde börja screena för ekonomisk hälsa inom primärvården, säger Levinsson.

Ylva Ginsberg säger att frågan om ens ekonomiska situation inte alltid ställs.

– Och jag tror inte att man tar upp det självmant om man känner mycket skuld och skam.

Hör Henrik Levinssons råd för hur du ska tänka om du mår dåligt över din ekonomi i spelaren ovan.

Här kan du få hjälp om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.