Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialtjänsten får större ansvar för att förebygga brott

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten ska få ett större ansvar när det gäller att förebygga brott, föreslår regeringen.

– De som i dag är tre fyra eller fem år, ska inte vara gängkriminella när de är 13, 14 eller 15 år, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff.

Innan sommaren presenterade regeringen en ny socialtjänstlag som bland annat innebär att myndigheten ska arbeta mer förebyggande och ingripa tidigare.

Nu vill regeringen införa komplement som handlar om myndighetens insatser när det gäller att förhindra brottslighet.

Socialnämnden ska få ett tydligare brottsförebyggande ansvar som bland annat syftar till att förhindra att barn och unga rekryteras till kriminella gäng.

– Vi ska stoppa och bryta den här rekryteringen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Kan söka upp barn i gängkriminella miljöer

Kommunerna har sedan tidigare ett ansvar för att motverka brott. Men nu ska Socialtjänsten arbeta mer omfattande med till exempel riktade insatser mot enskilda individer.

Ett exempel kan vara att polisen uppmärksammar en pojke som rör sig i gängkriminella miljöer och anmäler detta till socialtjänsten. Då måste socialtjänsten, enligt den nya lagen, arbeta aktivt och söka upp pojken och hans familj och erbjuda nödvändiga insatser, enligt TT.

På grund av sekretessbestämmelser har det varit svårt att dela information om individer mellan polis, socialtjänst och skola.

Minskad sekretess ska underlätta

Regeringen har tidigare föreslagit att sekretessen ska brytas. Något som kommer underlätta för tidiga insatser, enligt socialtjänstministern.

– I dag har vi inte möjlighet att sitta runt samma bord och prata om unga människor i risksituationer, det kommer också vara en viktig del i att ge socialtjänsten andra förutsättningar, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Finns det familjer som inte har erbjudits hjälp?

– När polisen till exempel sitter på information som de av sekretesskäl inte kan lämna till socialtjänsten, är såklart risken överhängande.

Förslaget föreslås träda i kraft nästa sommar. Den brottsförebyggande satsningen kostar 1,7 miljarder fram till 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.