Socialtjänsten är underfinansierad och över hälften av alla socialchefer i Sverige anser inte att de kan ge tillräckliga insatser till personer som behöver det. Tuffast är det inom äldreomsorgen och i insatser för barn och unga, larmar fackförbundet Vision.
– Det går att upptäcka och byta riktning på ett barns liv. Men då måste socialtjänsten få förutsättningarna att göra det. De förutsättningarna finns inte i dag, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, i SVT:s Morgonstudion.
Ny socialtjänstlag under 2024
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lyfter flera saker som på sikt ska förbättra situationen: att socionomutbildningen ses över, att nya verktyg kommer med den nya socialtjänstlagen nästa år. Då ska större utrymme ges för att jobba förebyggande.
– Vi befinner oss i mycket allvarlig situation i Sverige, med en eskalerande gängkriminalitet där unga dras in i kriminalitet. Där är socialtjänsten det yttersta skyddet. Socialsekreterarna och socialtjänsten har inte tillräckligt prioriterats bakåt i tiden, säger Waltersson Grönvall.
Socialsekreterare som SVT Nyheter pratat med larmar om en pressad personalsituation med kollegor som slutar efter kort tid och många ärenden som läggs ut på konsulter.
– Man är ofta nyutexaminerad och får väldigt komplexa utredningar på sitt bord. Det är inte riktigt den verklighet man var förberedd på, det är en tuff situation, säger socialtjänstministern.