Sedan högtrycket drog in över landet runt den 5 maj har temperaturen legat över eller mycket över det normala på de flesta platser. Årets högsta temperatur, 29,3 grader, uppmättes i Uppsala den 16 maj. I Uppsala noterades också landets första värmebölja, som betecknas av minst fem dagar i följd med över 25 plusgrader.
Samma dag, den 16 maj, uppmättes 28,5 grader i Stockholm – det högsta värdet i huvudstaden så tidigt på säsongen sedan mätningarna inleddes 1756, upplyser Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.
Mer sol än vanligt
Även om det är en bit kvar av maj, så har det normala antalet soltimmar för månaden överträffats på de flesta platser. Det är lite svalare väder på väg, men solen kommer fortsätta att lysa en hel del så det är inte omöjligt att det blir rekord.
Högtrycket ligger kvar under måndagen, framför allt i södra delarna. Längst i norr kan det bli lite mer moln och i fjällen kan det komma lättare regn.
– Det kommer att vara en hel del höga, tunna moln över södra Sverige. Det är oklart hur mycket solen orkar lysa igenom, men det blir ändå varmt, med 20–25 grader, så det kommer ändå att upplevas som en ganska härlig sommardag, säger Malva Lindborg.
Kan bli skurar
Under tisdagen väntas växlande molnighet och eftermiddagsskurar kan växa till, framför allt över Götaland och delar av Norrland. Men SMHI räknar med fortsatt höga temperaturer, kanske upp till 25 på tisdag, framför allt i östra Svealand.
Från mitten av veckan väntas lite ostadigare väder med moln och skurar som växer till, men även en hel del sol.
– Nästa helg ser det ut av vara ostadigare och kallare än den här helgen, kanske snarare 15 till 20 i söder och omkring 15 i norr. Det ser ut som om det kan passera en del regnområden och vara en del moln under helgen. Men prognosen är väldigt osäker, säger Malva Lindborg, som tror att regn skulle välkomnas av en del.
– Det är nog många som längtar efter regn, framför allt jordbrukare.
Fakta: Soltimmar under maj
Så här många soltimmar har vi haft hittills i maj, jämfört med genomsnittet och rekordnoteringar.
Lund: (mätningarna startade 1983)
- Hittills: 328
- Normalvärde: 231
- Högst uppmätta: 361 (2008)
Göteborg: (mätningarna startade 1983)
- Hittills: 315
- Normalvärde: 241
- Högst uppmätta: 352 (2008)
Stockholm: (mätningarna startade 1908)
- Hittills: 327
- Normalvärde: 276
- Högst uppmätta: 391 (1941)
Umeå: (mätningarna startade 1969)
- Hittills: 281
- Normalvärde: 272
- Högst uppmätta: 361 (2013)
Källa: SMHI