SVT:s politiska kommentator Mats Knutson analyserar riksdagspartiernas strategier i spelet om makten. Foto: TT/SVT

Spelet om regeringsmakten – så ser partiernas strategier ut

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två månader efter valet har Sverige ännu inte någon ny regering. Stefan Löfven (S) har blivit avsatt, riksdagen har röstat nej till Ulf Kristersson (M) som ny statsminister och Annie Lööf (C) har gett upp sina sonderingsförsök.

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson reder ut vilka strategier partierna egentligen har.

Moderaterna

Talmannen tar emot Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Var med och röstade bort Stefan Löfven som statsminister för den förra regeringen. Har sagt att man vill se den egna partiledaren Ulf Kristersson som statsminister, antingen i en ren Alliansregering, eller i en regering som Ulf Kristersson valt att kalla för ”3-2-1”, där ett eller flera Allianspartier ingår. I statsministeromröstningen om Ulf Kristersson röstade samtliga M-ledamöter ja.

Mats Knutsons kommentar:

– Moderatledarens plan B när valet inte gick som önskat var att ta stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen. Men Centerpartiet och Liberalerna röstade ”nej” till Ulf Kristersson som statsminister. Hans hopp är nu att dessa partier ska ändra sig, men sannolikheten för det är liten. Kristersson ligger tills vidare lågt och hoppas på en intern partirevolt i Liberalerna, och att detta också ska påverka Centerpartiet.

Kristdemokraterna

KD-ledaren Ebba Busch Thor i riksdagens talarstol. Foto: Jonatathan Nackstrand/TT

Kristdemokraterna har sagt att man ställer sig bakom Ulf Kristerssons förslag på en Alliansregering i någon form, och att man gärna ingår i en sådan regering. Partiet var med och röstade bort Stefan Löfven som statsminister. Samtliga KD-ledamöter röstade ja till Ulf Kristersson som statsminister.

Mats Knutsons kommentar:

– Hela tiden sedan valet har Ebba Busch Thor försökt vara Ulf Kristerssons närmaste vän. KD:s nya självförtroende är påtagligt och Ebba Busch Thor vill bygga upp en ny axel kring M/KD i svensk politik. Det här är Jimmie Åkessons önskeregering, men så länge C och L säger nej blir det inte mer än så.

Liberalerna

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L). Foto: Pontus Lundahl/TT

Jan Björklund och Liberalerna har röstat bort Stefan Löfven som statsminister. Ulf Kristersson är partiets huvudkandidat, men partiet röstade ändå nej till hans M+KD-förslag eftersom man vill hålla Sverigdemokraterna borta från inflytande. Jan Björklund har kallat ett scenario där en högerregering styr med stöd av Sverigedemokraterna för ett ”ständigt nyvalshot”.

Mats Knutsons kommentar:

– Jan Björklunds plan havererade när de rödgröna partierna blev ett mandat större i riksdagen. Björklund har öppnat för S-samarbete och röstat nej till Kristersson. Nu hoppas han  kunna använda budgetdiskussionerna för att få en uppgörelse med S. Björklunds läge är dock farligare än Lööfs. Ett extraval riskerar att driva partiet ur riksdagen och de dåliga opinionssiffrorna kan leda till att Björklund tvingas avgå.

Centerpartiet

Centerns partiledare Annie Lööf (C) intervjuas utanför SVT i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Annie Lööf och Centerpartiet har sagt att man vill se en Alliansregering som har stöd över blockgränsen. Partiets ledamöter tryckte rött i omröstningen om Ulf Kristersson av samma skäl som Liberalerna, trots att han är partiets huvudkandidat till statsministerposten. Centerpartiet var även med och röstade bort Stefan Löfven.

Mats Knutsons kommentar:

– När Alliansen blev ett mandat mindre än de rödgröna sprack även Annie Lööfs strategi. Utan någon plan B har hon hittills sagt nej till både SD och till Löfven. Till slut måste hon bestämma sig, annars kommer Sverige att gå mot extraval. Höstens budgetbehandling kommer att användas för att sätta press på S inför ett eventuellt samarbete framöver.

Sverigedemokraterna

Talman Andreas Norlén tar emot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna var precis som Allianspartierna med och röstade bort Stefan Löfven som statsminister. Däremot röstade partiet ja till Ulf Kristersson, då partiet ansåg att det skulle ha stora möjligheter till inflytande i en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta trots att M och KD sagt att man inte vill förhandla med SD.

Mats Knutsons kommentar:

– Sverigedemokraterna vill helst ha en M/KD-regering. Ytterst handlar det om att SD:s mål är ett konservativt block i riksdagen tillsammans med dessa partier. När Alliansen nu ser ut att vara på väg att falla isär skapar det nya möjligheter för SD. En S-ledd mittenregeringen kan driva nya väljare till SD samtidigt som partiet kommer att försöka luckra upp låsningarna gentemot M och KD.

Socialdemokraterna

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna röstade för den egna partiledaren Stefan Löfven, och röstade nej i omröstningen om Ulf Kristersson. Stefan Löfven har kallat en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna för ”ett hot mot sammanhållningen i Sverige”.

Mats Knutsons kommentar:

– Vill bilda en S-ledd regering och samtidigt splittra Alliansen. Har medvetet hållit en låg profil under regeringsbildningen för att skapa bättre förutsättningar för Alliansens sönderfall. S-strategin att använda SD för att splittra Alliansen har hittills fungerat över förväntan. Socialdemokraterna kommer aldrig att släppa fram en regering där inte Stefan Löfven är statsminister.

Miljöpartiet

Talman Andreas Norlén tar emot miljöpartiets Gustav Fridolin och Isabella Lövin i talmanskorridoren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet röstade för att behålla Stefan Löfven som statsminister och röstade emot Ulf Kristersson som ny statsminister. Partiet har sagt att det inte kommer att stödja en Alliansregering, men har öppnat för att ge Centerpartiets Annie Lööf uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering.

Kommentar Mats Knutson:

– Miljöpartiets ambition är att sitta med i en socialdemokratiskt ledd regering. I andra hand vill MP ha ett organiserat samarbete i riksdagen med en S-regering. MP kommer aldrig att släppa fram en alliansregering med en moderat statsminister. Ett sådant projekt vore alltför riskabelt för ett parti som i valet var nära att åka ur riksdagen.

Vänsterpartiet

Talman Andreas Norlén tar emot vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiets huvudkandidat till statsministerposten är Stefan Löfven. Partiet har i de båda omröstningarna röstat precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet: Ja till Stefan Löfven, och nej till Ulf Kristersson. Varken Alliansen eller de rödgröna har sagt sig vilja regera tillsammans med Vänsterpartiet.

Mats Knutsons kommentar:

– Vänsterpartiet riskerar att marginaliseras helt i ett nytt regeringssamarbete. Men Jonas Sjöstedt har ett trumfkort:  Hans stöd kan bli avgörande för att släppa fram en S-ledd mittenregering. Räkna med att han kommer att försöka utnyttja det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet