SSU är ett av de politiska ungdomsförbund som gör flest skolbesök. Där är man mycket kritisk mot Lärarförbundets rekommendation att tills vidare inte släppa in några politiska partier i skolan.
– Lärarförbundet gör samma misstag som Skolverket och buntar ihop nazister med demokratiska politiska organisationer. I slutändan leder det till att avståndet mellan elever och politiska organisationer ökar, säger SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström.
Sveriges elevkårer är också kritiska till rekommendationen.
– Nej till alla partier betyder i de allra flesta fall nej till demokratiska partier. Stänger man dem ute tror jag att intresset för politik och demokrati kommer minska, säger Sveriges elevkårers ordförande Mattias Hallberg.
”Det gör mig väldigt orolig”
Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé har också kommenterat Lärarförbundets rekommendation:
– Lärarförbundets besked i dag kan innebära att valet blir det första där politiska partier som står upp för människors lika rättigheter inte får samtala med elever. Det gör mig väldigt orolig. Jag menar att växande stöd för främlingsfientliga krafter måste mötas med mer fakta och debatt på landets skolor.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) meddelade förra veckan att utbildningsdepartementet ska göra en översyn av regelverken. Men Tomas Tobé ser läget som akut med tanke på tidsbristen inför höstens val.
Oklart när översyn är klar
Därför bör man, enligt honom, från politiskt håll sitta ned med Skolverket samt lärarförbunden för att hitta en lösning.
– Jag ser gärna att vi samlar oss nu och hittar en väg framåt så att åtminstone valet i höst inte möts av tystnad. Annars kan vi komma att behöva avvakta en lång utredning med oklart utfall.
TT har sökt utbildningsminister Jan Björklund (FP) men hans pressekreterare hänvisar till förra veckans pressmeddelande och att det i nuläget inte finns någon ny information när översynen kan tänkas vara klar.
Får inte gå i långbänk
Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson, säger att han delar Lärarförbundets oro över situationen.
– Att skolor med det demokratiuppdrag som de har skulle behöva släppa in högerextremister och nazister är inte rimligt.
Samtidigt säger han att han inte tror att den bästa vägen är att stänga skolorna för alla partier.
– I förlängningen skulle det vara skadligt för vårt parlamentariska demokratiska system om elever inte kommer i kontakt med de politiska partierna under hela sin skoltid.
Baylan vill att Jan Björklund nu snabbt tillsätter den aviserade översynen.
– Det här får inte gå i långbänk, det här är ju inte en hållbar situation, säger han.