Till det kommer drygt 1,5 miljarder kr i ersättning för sk avställnings- och servicedrift av den andra reaktorn. Men eftersom driftskostnader bort- fallit blir statens nettokostnad för stängningen cirka 3,2 miljarder kr.
Förhandlingar om ersättningen fördes mellan staten, Vattenfall och Eon (tidigare Sydkraft). Tyskägda Eon får som kompensation fyra procent i kärn- kraftverket Ringhals i Halland.
”Dyr och dålig”
Principerna för hur ersättningen för den andra Barsebäcksreaktorn skulle beräknas lades fast redan i de avtal som skrevs då den första reaktorn stängdes 1999. För Eon innebär dessa att företaget har en andel i Ringhalsverken som ska ge samma mängd el och till samma kostnad som om Barsebäcksverket skulle ha gått i 40 år.
Enligt Eon:s koncernchef Lars Frithiof är den förtida avvecklingen av Barsebäck dyr och dålig för alla parter som staten, industrin och hushållen.
Från borgerligt håll talas om pengar i sjön och fruktansvärt slöseri med skattebetalarnas pengar.
-Vi får hoppas på en mild vinter. Många skulle säkert vilja återstarta, men det är inte realistiskt. Det skulle vara förenat med alltför stora kostnader, säger moderaternas gruppledare Mikael Odenberg.
Bakgrund: Kärnkraften svår fråga för politikerna
* Kärnkraften har sedan 1970-talet varit en besvärlig fråga för svenska politiker. Den nuvarande överenskommelsen mellan s, c och v om avvecklingen av kärnkraften, som c det senaste året gjort vissa försök att trassla sig ur, kom till 1997.
* Överenskommelsen innehöll ett beslut om stängning av Barsebäck och ett slopande av 2010 som slutår för kärnkraften. Efter diverse turer stängdes Barsebäck 1 i november 1999.
* 2002 kom s, c och v överens om en ny modell för avvecklingen, baserad på förhandlingar med kärnkraftsföretagen.
* I oktober förra året gav förhandlaren Bo Bylund upp utan att ha nått någon överenskommelse med företagen. En av de främsta orsakerna är att företagen inte tyckte sig ha fått tillräckligt långsiktiga garantier om de energipolitiska förutsättningarna.
* Som en konsekvens av de spruckna förhandlingarna beslutade s, c och v att Barsebäck 2 skulle stängas under 2005. Så skedde också den sista maj i år.
* När nästa reaktor ska stängas finns inte några beslut om.
Källa: TT